MEĐUGORJE

Zašto se Gospa ukazala u Međugorju baš 24. lipnja?

Prošlo je točno 42 godine otkako se Gospa prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine u Bijakovićima, pokraj Međugorja, do tada potpuno nepoznatom selu. Tijekom svih ovih godina milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta osjetili su poziv da dođu na ovo mjesto

Zašto se Gospa odlučila ukazati u Međugorju 24. lipnja? To je pitanje koje mnogi postavljaju. Je li to puka slučajnost ili postoji razlog? Ova posebna slučajnost ne može ne upasti u oči. Ukazanja u malom selu započela su na blagdan svetog Ivana: 24. lipnja 1981., a toliko je sličnosti između Gospe i Krstitelja.

Toga se dana Djevica Marija prikazala s Djetetom Isusom u naručju. Ono isto Dijete koje je Ivan Krstitelj prvi prepoznao dok je još bilo u majčinoj utrobi. Toliko da je poskočila od radosti, a sveta Elizabeta, ispunjena Duhom Svetim, oslovila je Mariju Majkom Gospodnjom. Gospa je, prikazujući se s Isusom u naručju, htjela prizvati čovječanstvo svome Sinu, da ga prepoznaju kao jedinog pravog Spasitelja, kao što je i Ivan učinio.

Ivan je vodio apostole Gospodinu, a tako nas Marija vodi Isusu. “Draga djeco, prihvatite moje poruke odgovorno i živite moje poruke, jer živeći moje poruke želim vas dovesti svome Sinu” (Poruka od 28. prosinca 2012.).

Gospa nas poziva da primimo Isusa prije svega u svoja srca. Poziva nas da se hranimo njegovim tijelom i krvlju u Euharistiji, slušamo njegovu riječ, susrećemo ga u sakramentu ispovijedi, klanjamo mu se u Presvetom sakramentu. Da donosimo Isusa svugdje sa sobom, prije svega u našoj obitelji, u našem radnom okruženju.

Živjeti ga u potpunosti, svojim načinom mišljenja, djelovanja, kako bismo mogli svjedočiti biti u Njemu i svjesno živjeti poziv na svetost na koji smo svi pozvani po krštenju, redovničkom i drugom. Oba navješćuju dolazak Gospodinov Sveti Pavao nas podsjeća na ulogu Ivana Krstitelja, posljednjeg proroka Starog zavjeta i prvog Isusova apostola koji je svjedočio za njega još za života. I na kraju svoje misije najavio je: “Za mnom dolazi onaj kome nisam dostojan odriješiti sandale” (Dj 13,25).

Kao što Ivan Isusa Krista označava kao Jaganjca Božjega: “Evo onoga koji oduzima grijehe svijeta!”, dakle onoga koji svojim beskrajnim milosrđem oprašta sve grijehe, tako je Gospa Međugorje pretvorila u mjesto milosrđa za cijeli svijet. Toliko da je nazivaju “svjetskom ispovjedaonicom”. Zahvaljujući Mariji, svi mi u Međugorju imamo priliku iskusiti Milosrdnog Boga koji je Otac, uvijek spreman oprostiti svojoj raskajanoj djeci. Međugorje je iskustvo ljubavi koja nas obnavlja, liječi, preporađa. Da pak budemo navjestitelji Božje ljubavi kroz svjedočanstvo autentičnog kršćanskog života, koji polazi od našeg svakodnevnog življenja prijateljstva s Isusom kroz sakramente, Riječ, molitvu. Kao što je Ivan navijestio dolazak Gospodina, tako je Gospa došla najaviti povratak svoga Sina.

Povijest se ponavlja i kao što su prije dvije tisuće godina ušutkali Krstitelja jer je bio neugodan, tako danas mnogi ne žele slušati riječi Majke Isusove u Međugorju. Napadaju je izlikama, drugi ostaju ravnodušni, treći radije traže vanjske, fenomenalne znakove ili se ograničavaju na vanjsko prakticiranje vjere, nego da se stvarno preispitaju i pokrenu stvarni rad u sebi, dovodeći u red svoje živote. Gospa nas želi pripremiti, želi nam pomoći da iskusimo Božju ljubav da nas vodi u život vječni, koji nije fatamorgana nego obećanje koje nam je dao Gospodin, On Uskrsli, Sin Boga Živoga. A vječnost već sada počinje, ovdje na ovoj zemlji.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er