CRKVA

Zašto na treću nedjelju došašća palimo ružičastu svijeću?

Kad Opća uputa Rimskog misala razmatra misno ruho koje nose svećenici-slavljenici, stoji: „Što se tiče boje svetog ruha, treba se zadržati tradicionalna uporaba… Zašto na treću nedjelju došašća palimo ružičastu svijeću?

Ružičasta se može koristiti na nedjelju Gaudete (treća nedjelja došašća, Radosna nedjelja) i na nedjelju Laetare (četvrta korizmena nedjelja)” (GIRM, br. 346).

Ružičasta svijeća na adventskom vijencu pali se treće nedjelje došašća, jer odgovara ružičastom ruhu koje je opcija za dnevna liturgijska slavlja. Promjena odražava radost izraženu u ulaznoj antifoni za dnevnu misu i služi kao poseban podsjetnik na radosni događaj koji nas očekuje na kraju došašća. Naziv Gaudete, po kojem je ova nedjelja dobila ime, preuzet je iz ulazne antifone dnevne mise. Stih je iz poslanice svetog Pavla Filipljanima, a na latinskom jeziku glasi: “Gaudete in Domino semper; iterum dico, gaudete. Dominus enim prope est.” : “Radujte se uvijek u Gospodinu; opet kažem, radujte se. Jer doista, Gospodin je blizu.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er