VJERA I DUHOVNOST

Zašto katolici štuju svetce ?

Polako ulazimo u mjesec studeni koji započinje svetkovinom Svih svetih. Ovim povodom župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu, don Damir Stojić pojasnio je zašto katolici štuju svetce i što slavimo na svetkovinu Svih svetih, u videu koji je objavio na svojim društvenim mrežama.

Don Damir Stojić rekao je kako nije dovoljno isključivo ići Isusu Kristu kada imamo povlasticu molitvom zazivati svetce

Stari zavjet

“U Starom zavjetu vidimo da se niti za jednu osobu ne govori da je sveta, iako su to bili neporočni ljudi. Primjerice, Noa je bio pravednik, Mojsije Božji čovjek, za Davida se kaže da je bio čovjek po Božjem naumu. Međutim, nitko od njih nije svet, samo je Bog svet”, istaknuo je Stojić.

Sve do Danijelovog proročanstva koje je manje poznato, vjerovalo se da je jedino Bog svet. “Danijel je imao viđenje u kojem je vidio “obične” ljude kako kraljuju uz Boga i nazvao ih je svetima čak šest puta”, rekao je don Damir.

Novi zavjet

U Novom zavjetu svetost se spominje prilikom dolaska anđela Gabrijela k Mariji kada joj govori da će čedo koje je začela biti sveto. “Bog uzima ljudsko tijelo i ulazi u ovaj materijalni svijet da bi posvetio čovjeka”, ističe Stojić.

Isus Krist ozdravljao je bolesne, dodirivao je gubavce, vraćao vid slijepima, a da se pritom nije onečistio. “Isus Krist prožima i preobražava našu nutrinu i tada zapravo postajemo svetima – to su shvatili sv. Petar i sv. Pavao. Sveti Petar u svojoj Drugoj poslanici govori da svaki čovjek kao kršćanin ima udio u Božanskoj naravi. “, kaže don Damir.

Nadalje, don Damir kaže, ako dozvolimo Isusu Kristu da on preobrazi našu narav i našu nutrinu, jedino što nam preostaje jest da budemo sveti. “Svetci su sveti samo zato što je Isus Krist izvor te svetosti i zbog onog što Krist čini u njima”, rekao je.

Svi svetci Katoličke Crkve potiču nas, mole za nas i navijaju za nas da i mi živimo sveto. “Svetci su umrli tijelom, ali njihove duše žive kod Boga – Bog je Bog živih, a ne mrtvih. Dakle, oni su živi jer njihove duše žive kod Boga i nastavile su nebeski život kod Boga nakon tjelesne smrti”, ističe Stojić.

Don Damir je pojasnio zašto je zadatak svetaca zagovarati čovjeka kod Boga. “Svetci su prošli sve što svi mi prolazimo na zemlji, i kako piše u knjizi Otkrivenja, njihova djela ih prate. Oni mole za nas i zagovaraju nas kod Boga”, zaključio je župnik don Damir Stojić.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er