CRKVAHRVATSKAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Zaštitite slobode kršćana u Hrvatskoj

Zaštitite slobode kršćana u Hrvatskoj! Iza nas je još jedna prva subota u mjesecu, kada se dio katolika – uglavnom muškaraca – okuplja na molitvu krunice na javnim mjestima diljem Hrvatske.

Iz mjeseca u mjesec svjedočimo sve većoj razini netrpeljivosti, agresije, mržnje pa čak i poziva na nasilje protiv njih.

Pojedinci, udruge i mediji sustavno ih vrijeđaju, omalovažavaju i dehumaniziraju, vrijeđajući ne samo molitelje, već i sve vjernike katoličke vjeroispovijesti.

Ovi napadi predstavljaju nastavak sustavnog omalovažavanja katolika u hrvatskom javnom prostoru i medijima, a prolaze bez ikakve reakcije institucija čija je uloga braniti pravo na slobodu vjeroispovijesti, što jamči Ustav RH, kao i međunarodni dokumenti kojih je Hrvatska potpisnica.

Vjerske slobode kršćana i drugih su u Hrvatskoj jamčene Ustavom (čl. 14.), kao i sloboda mišljenja i izražavanja (čl. 38.), javno očitovanje vjere (čl. 40.) i pravo na javno okupljanje (čl. 42.). Iako neistomišljenici imaju jednako pravo na mirno javno okupljanje i mirni prosvjed, svjedočimo sve češćim incidentima u kojima se okupljene molitelje vrijeđa, prekida bubnjanjem, razglasima, povicima i gestikulacijama s ciljem vrijeđanja vjerskih osjećaja i ljudskog dostojanstva.

Istovremeno, mediji sustavno ismijavaju i vrijeđaju molitelje (Zakon o medijima, čl. 3.), a u komentarima ispod njihovih članaka na društvenim mrežama nerijetko se nalaze pozivi na nasilje i represivno djelovanje (Kazneni zakon, čl. 324.).

Zbog svega navedenog, tražimo od pučke pravobraniteljice/pravobranitelja i Ministarstva unutarnjih poslova da hitno interveniraju i zaštite ustavno pravo građana Republike Hrvatske da bez straha od nasilja mole na javnim površinama u skladu s izdanim dozvolama od strane nadležnih gradskih ureda.

Naš zahtjev uključuje i javni poziv medijima, njihovim urednicima i djelatnicima da se počnu pridržavati profesionalnih standarda svoje profesije te prestanu s omalovažavanjem, potpirivanjem mržnje, netrpeljivosti i vrijeđanjem ljudskog i vjerskog dostojanstva molitelja.

Također, tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova da djeluje po pitanju poziva na nasilje protiv molitelja na društvenim mrežama, sukladno zakonu.

Peticiju mozete potpisati ovdje

medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er