OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Za sve roditelje koji su izgubili dijete: Ovo pismo je upućeno vama

Roditelj ste i izgubili ste dijete? Autorica ovog pisma je proživjela tešku bol nakon smrti djeteta i ima pismo za svakog od vas:

Prijateljica mi je rekla o mladom paru čije je novorođeno dijete nedavno preminulo tijekom porođaja. Par je bio devastiran i premda su vjerovali Bogu, osjećali su se strašno usamljeno. Moja prijateljica, koja je znala da sam i sama izgubila novorođenog sina, zamolila me da im nešto napišem. To im se svidjelo. 

Nikada vas nisam upoznala, ali molila sam za vas i vapila sam Bogu za vas. Ne znam točno kako se osjećate, jer to nitko ne može znati, no reći ću vam što sama znam o gubitku, o utjesi i o životu vašeg djeteta. Molim da vam ovo pismo posluži, barem na neki način. 

Odlazak iz bolnice s praznim naručjem. Stavljanje prazne sjedalice u prtljažnik. Hod prema praznim jaslicama. Ne bi trebalo biti tako. 

Vezani članci

Sa smrću djeteta, nestali su vaši planovi i snovi

Gubitak tog dragocjenog djeteta nikada nije bio dio vašeg plana. Sa smrću djeteta, nestali su vaši planovi i snovi; mnoge od njih niste ni izustili nikome. Možda čak niti samima sebi. Kako bi onda itko mogao znati vašu bol zbog gubitka nečega u vezi čega ste se potajno radovali? 

Mnogi neće znati kako reagirati na vaš jad. Neki će vas izbjegavati i držati se podalje od vas, jer im je neugodno biti blizu vas. Drugi mogu ponuditi podršku, no nikada neće spomenuti naznake vašeg djeteta, pretpostavljajući da će vas to uznemiriti.

Oni ne znaju koliko vam znači to kada čujete ime djeteta, kada se prisjetite djeteta ili kada priznate svoj gubitak. Treći će ponuditi bezobzirne riječi i klišeje. ”Barem imate još jedno dijete. Raj treba još jednog anđela. Možete imati još djece”. Kao da će bilo što od toga pomoći. OGLAS

Neki će vam nuditi mudre savjete i biblijske istine; većinu toga ste znali i vjerovali godinama. Te istine mogu neko vrijeme biti teške za probaviti. Možda mogu djelovati besmisleno i otrcano, čak i neosjetljivo za vašu bol. 

Nadam se da ćete imati neke prijatelje koji će reći malo, koji će se moliti jednostavno i koji vam zasad neće davati savjete. Prijatelje koji su sposobni bez riječi ući u vaš svijet boli i približiti se. Prijatelji koji se ne boje vaše patnje. To su ljudi za kojima čeznete da budu blizu vas. 

To dijete vas je promijenilo i prije nego što se rodilo

Možda se poželite vratiti u normalan život, u život kada ste se osjećali više bezbrižno, no taj život više ne postoji. To dijete kojem ste govorili, pjevali i koje ste njegovali puno prije nego što se rodilo, vas je promijenilo, iako ste možda osjetili samo djelić tog djeteta, ako i to. 

Žalovanje može biti najteža stvar koju ćete obaviti ovdje na Zemlji. Često će vas iznenaditi u svom intenzitetu, kako vas svakodnevni događaji budu podsjećali na vaš gubitak. Primijetit ćete trudnice u trgovinama, što će u vama probuditi neviđene osjećaje.

Saznat ćete da neka vaša prijateljica treba roditi, što će potaknuti neočekivane suze. Vidjet ćete bebe koje će vas podsjetiti na vašu bebu, što će ponovno probuditi tugu. Dok budete primjećivali sve te stvari, možda ćete se pitati: „Zašto ja, a ne oni“? 

Nitko osim Boga ne zna zašto vaše dijete, a ne nečije tuđe

Nema jasnog odgovora na to pitanje. Patnja je jedan veliki misterij. Nitko osim Boga ne zna zašto vaše dijete, a ne nečije tuđe. No bez obzira na Božje dobre svrhe, budite uvjereni u to da smrt vašeg djeteta nije kazna od Boga. U Kristu, za vas nema osude. Bog je u potpunosti za vas. I za vaše dijete. Jednog dana vidjet ćete ljepotu koju je Bog stvorio iz kratkog života djeteta. 

Nakon što je naš dvomjesečni sin Paul umro, pitala sam se vrijedi li živjeti. Gotovo ga nitko nije vidio. Ipak, dok sam čitala Bibliju, vidjela sam da je Bog ispunio svoju svrhu za Paula, kao što Bog ispunjava svoju svrhu za svaki pojedini život. (Psalam 57, 2) Pavao nije okrenuo svijet naglavačke. Nije ostavio traga na drugim ljudima. Nije postigao ništa ”značajno”. No nama u životima ne treba ništa značajno da bi naši životi bili značajni. 

Božja svrha za dijete koje je preminulo u majčinoj utrobi

Gospodin ima svrhu za svaki ljudski život. Isto vrijedi i za dijete koje je preminulo u majčinoj utrobi; ono je ostvarilo svoju svrhu kao što bi je ostvario netko tko doživi duboku starost. Na pogrebu njihove novorođene praunuke, moja prijateljica rekla je da je Bog ispunio riječ koju je izgovorio nad životom njezine praunuke.

Život tog djeteta, iako kratak, bio je pun značenja i svrhe. Iako ne možemo razumjeti zašto je bio kraći od života drugih ljudi, znamo da je bio jednako vrijedan u Božjim očima. OGLAS

Kao što život vašeg djeteta vrijedi, tako vrijedi i vaš život. Nemojte dopustiti da vas bol odvoji od Boga. Držite se za Isusa. Neka vaše suze slobodno teku. Tugujte čitajući Psalme. Izražavajte svoju tugu i bol Bogu. Stihovi poput Psalma 88 dali su mojim riječima snagu za vapaj: 

„Evo me zatvorenog među mrtvima, kao žrtve položene u grob, a o kojima ti gubiš sjećanje jer one su odsječene od tebe. Ipak ja vapim tebi, Jahve, prije jutra molitvom te pretječem“. (Psalam 88, 6; 14) 

Božja obećanja i mir nas čekaju

Kada ne pronalazim vlastite riječi, stihovi poput ovih daju oblik mojim osjećajima, kada sam previše slomljena da bi ih mogla izustiti. 

No, može vam biti teško otvoriti Bibliju dok osjećate tugu. Može nam biti teško približiti se Bogu, jer mislimo da nas je ranio. Bog nam djeluje udaljeno i hladno i ne možemo osjetiti ni Njegovu prisutnost. No ne bismo trebali činiti ili vjerovati u ono što nam tako izgleda. Kada sve u nama želi pobjeći, trebamo se s namjerom okrenuti prema Bogu. Njegova obećanja i Njegov mir čekaju nas. 

Kada otvorimo Bibliju, Bog nam može govoriti kroz stihove. Riječi utjehe. Uvjerenja. Milosrđa. Držite se toga. Bog je za vas. Bog vas nikada neće ostaviti. Božja su obećanja istinita. Kroz biblijske stihove, možemo pronaći znake preplavljujuće Božje ljubavi. Bog je dao svoga Sina kako bismo mi mogli živjeti s Njim zauvijek. 

Nikada nećete zaboraviti to dijete

Božja će vas obećanja utješiti, no ona neće čarobno obrisati vašu bol. S vremenom se žalac možda smanji, no ta će otvorena rana zauvijek imati ožiljak. Nikada nećete zaboraviti to dijete, to maleno dijete koje ste voljeli, koje ste planirali i kojem ste se radovali devet mjeseci.

Nosit ćete ga u svome srcu, sve do dana kada vas Bog odvede u svoj dom. U taj dan, kada ga ponovno vidite, radovat ćete se zbog toga što je vaše dijete sretno u raju i zbog toga što je Bog ispunio svrhu za njegov život.

www.medjugorje-news.com/novizivot

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er