BiHREGIJAVIJESTI

Više od 800 žrtava komunističkog režima ekshumirano iz jame Jazovke. Među njima su bili ranjenici i časne sestre

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine. Nakon teksta slijede fotografije koje su vrlo potresne

U pet radnih dana od 13. do 17. srpnja su iz jame Jazovka izvađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju, priopćilo je u utorak, 21. srpnja Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Po prvi put od otkrića postojanja jame Jazovka, sustavno se i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine.

Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. godine otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada. Uslijedit će njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta  s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane.

U priopćenju se ističe da svakom terenskom istraživanju Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupa sustavno, profesionalno i odgovorno kao koordinator međuresornog procesa uz potporu ostalih sudionika koji obavljaju zadaće sukladno svojoj nadležnosti. Istraživanja se provode i u suradnji s udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na žrtve, kao i sa zainteresiranim pojedincima koji svojim vrijednim saznanjima pridonose procesu.

Inače, pokraj jame Jazovka se 22. lipnja svake godine odaje počast žrtvama, koji su uglavnom bili ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koji su prisilno odveli iz bolnica. U molitvi nad Jazovkom je 1993. godine prvi sudjelovao kardinal Franjo Kuharić, a 2011. godine je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić molio za žrtve s biskupima iz Zagrebačke nadbiskupije, Križevačke eparhije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na stranicama Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog piše kako su tri njihove redovnice završile u jami. U tijeku je proces za proglašenje blaženima. Riječ je o Liphardi HorvatKonstantini Mesar i Geraldi Jakob koje su bile njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić  je 16. svibnja 2018. godine, na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, u Gospiću svečano otvorio Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica, među kojima se nalaze i tri časne sestre koje su završile u Jazovki.

mejdugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er