CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Obnovljena katolička katedrala u Alepu, simbol ostanka kršćana u Siriji

Maronitska katedrala stradala je tijekom ratnih razaranja koja su trajala od 2012. do 2016. godine.

Katolička katedrala koja je stradala tijekom rata u Siriji danas će službeno ponovno biti otvorena i posvećena.

Maronitska katedrala svetog Ilije u Alepu bombardirana je najmanje tri puta između 2012. i 2016. te pretrpjela veliku štetu kada su 2013. godine džihadisti zauzeli kršćanski dio grada u kojem se građevina nalazi.

“Obnova i ponovno otvaranje katedrale ima simboličko i praktično značenje”, izjavio je maronitski nadbiskup Alepa Joseph Tobij u razgovoru za međunarodnu katoličku dobrotvornu ustanovu Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) koja je financirala obnovu.

“U simboličkom smislu to je poruka župljanima i kršćanima u Alepu i svijetu da smo još uvijek u ovoj zemlji unatoč smanjenom broju, a obnova katedrale je dokaz toga. Usta moraju nastaviti slaviti Boga na ovom mjestu unatoč svim poteškoćama”, rekao je nadbiskup.

Katedrala svetog Ilije izgrađena je 1873. godine na mjestu gdje je nekoć bila malena crkva iz 15. stoljeća, a obnovljena je 1914. godine.

Od 2012. do 2016. godine bila je napuštena zbog rata koji je bjesnio u gradu, no nakon što su pobunjenici istjerani iz područja, katedrala je unatoč razrušenosti otvorila svoja vrata za vjernike na Božić 2016.

„Odlučili smo poslati poruku nade da je Sin Božji utjelovljen i da je i dalje s nama, prateći nas u našim žalostima i patnjama, noseći ih s nama“, prisjetio se nadbiskup Tobij.

„Trenutak tijekom mise kada je Dijete Isus bilo položeno u jaslice sačinjene od ruševina srušenog krova bio je vrlo dirljiv. Ja koji sam slavio misu plakao sam i smijao se istovremeno skupa s vjernicima i svi su pljeskali i uzvikivali od radosti.“

Prema procjenama ACN-a u Alepu danas živi tek oko 30 000 kršćana, dok ih je prije rata bilo 180 000. Alep je bio najmnogoljudniji grad u Siriji prije ratnih razaranja, dok ga je sada po broju stanovnika pretekao Damask.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er