CRKVAZANIMLJIVOSTI

VIDEO Vatikan otkrio jaslice u čast svetog Franje Asiškog i 800 godina staro podrijetlo pobožnosti

Vatikan je 9. prosinca otkrio svoje godišnje jaslice, odajući posebnu počast podrijetlu omiljene tradicije na njezinu 800. obljetnicu. Scena na Trgu svetog Petra prikazuje ne samo Mariju i Josipa koji stoje uz jaslice nego i svetog Franju Asiškog, koji je na Badnjak 1223. godine organizirao prve jaslice u spilji u talijanskom selu Greccio.

Kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Guvernata države Vatikan, predvodio je svečanost inauguracije 9. prosinca. Više od tisuću ljudi okupilo se na trgu na ovom događaju, piše CNA.

Vatikanske jaslice inspirirane Grecciom ne uključuju žive životinje i ljude kao što je bio izvornik svetog Franje, ali sadrže figure od terakote u prirodnoj veličini, koje je izradio poznati napuljski kipar Antonio Cantone. U središtu prizora su sada već prazne jaslice u koje će na Badnjak biti postavljen lik novorođenog Spasitelja. S jedne strane jaslica Marija kleči uz Josipa, dok s druge strane sveti Franjo Asiški stoji u pozi čuda. Osim Marije, Josipa, svetog Franje i tradicionalnog vola i magarca, gradonačelnik Greccia iz 13. stoljeća koji je pomogao organizirati prve jaslice, Giovanni Velita, prikazan je u obliku kipa, zajedno sa svojom suprugom Alticamom. Prikazana su i trojica franjevaca, koje je sveti Franjo zadužio da postave prve jaslice kao mjesto na koje bi domaći vjernici mogli dolaziti i razmatrati siromaštvo utjelovljenog Gospodina.

Pozadina scene je replika freske koja krasi kapelu Rođenja u Grecciu, koja je ugrađena u špilju u kojoj je sveti Franjo postavio prve jaslice. Na jednoj polovici freske kleči u klanjanju djetetu Kristu; s druge strane Marija hrani novorođenog spasitelja dok Josip, vol i magarac promatraju. Ispod freske prikazan je franjevački fratar koji slavi misu u špilji. Fratar podiže Kristovo tijelo neposredno iza jaslica. U još jednoj prikladnoj počasti podrijetlu jaslica, ovogodišnji vatikanski postav osigurala je biskupija Rieti, gdje se nalazi Greccio.

Vatikansko božićno drvce također je osvijetljeno na svečanosti 9. prosinca. Drvo, jelu visoku 80 metara, donirala je talijanska zajednica Macra, smještena na sjeverozapadu Italije. Stablo je bilo okićeno cvjetovima runolika koji su porijeklom iz alpskog područja. Nakon osvjetljenja, svijetlio je s promjenjivim uzorcima zelene, plave i crvene boje.

Nakon upotrebe, stablo sa Trga svetog Petra, upotrijebiti će se za izradu igračaka za djecu u potrebi.

I jaslice i drvce ostat će na Trgu svetog Petra do blagdana Krštenja Gospodinova 7. siječnja 2024. godine.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er