CRKVAZANIMLJIVOSTI

Ovog Božića Vatikan će replicirati prve jaslice

Ovog Božića vatikanske jaslice na Trgu svetog Petra posjetitelje će vratiti na prve “žive jaslice”, koje je napravio sveti Franjo Asiški 1223. godine.

Od prosinca Trg svetog Petra krasit će jaslice iz doline Rieti u središnjoj Italiji u spomen na 800. obljetnicu kada je sveti Franjo Asiški izradio prve žive jaslice u mjestu Greccio 1223. godine. Vatikansko božićno drvce bit će srebrna jelka iz Alpa, jer će doći iz općine Macra u pijemontskoj biskupiji Saluzzo u sjevernoj Italiji. Ovi božićni ukrasi bit će predstavljeni 9. prosinca i ostat će izloženi do 7. siječnja 2024.

Godine 1223. sv. Franjo Asiški izradio je prve jaslice. Iste je godine papa Honorije III. odobrio Franjevačko pravilo koje je trebalo upravljati novonastalom zajednicom Manje braće. Za proslavu ove dvostruke obljetnice, vatikanske jaslice bit će ukrašene franjevačkim štihom.

Podsjećajući na jaslice Greccio svetog Franje Jaslice na Trgu svetog Petra posjetitelje će vratiti u Božić 1223. godine, a bit će inspirirane pričom franjevačkog pisca Tommasa da Celana o tome kako je sveti Franjo, nakon što se vratio s putovanja u Svetu Zemlju, želio obilježiti Kristovo rođenje u selu koje ga je podsjećalo na Betlehem. Bio je to Greccio, gradić u dolini Rieti u središnjoj Italiji, koji se smjestio u stijeni i nalazi se na 700 metara nadmorske visine.

Vatikanske jaslice i figure od terakote u prirodnoj veličini predstavljat će špilju Greccio koju je papa Franjo posjetio 2019. U jaslicama će se nalaziti franjevačka figura koja će slaviti misu u nazočnosti svetog Franje noseći malog Isusa i Djevicu Mariju. Uz njega će biti sveti Josip u klanjanju, te magarac i vol. Konstrukcija ovih jaslica, koje će biti postavljene na osmerokutnu podlogu koja simbolizira 800. obljetnicu ovog događaja, ima za cilj podsjećati na stijenu svetišta Greccio. Oko njega će bazen predstavljati rijeku Velino koja teče dolinom Rieti, piše portal Aleteia.

Djelo, koje je dizajnirao umjetnik Francesco Artese, također će sadržavati poveznice s četiri franjevačka svetišta i gradom Rietijem. Vatikanska dvorana za audijencije Pavla VI., u kojoj Papa zimi predsjeda općim audijencijama, imat će i vlastite jaslice iz Rietija, koje će biti izrađene od tisuća tesera od venecijanskog stakla. Osim Svete obitelji, sveti Franjo i sveta Klara bit će dio ovog prizora koji je izradio mozaičar Alessandro Serena di Spilimbergo.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er