OSTALOSVIJETVIJESTI

Velika Britanija potpuno zabranjuje 5G tehnologiju

Jedan od tajnika u britanskoj vladi potvrdio je zabranu uvoza nove opreme iz Huaweija u britanske 5G mreže, a sve komponente Huaweija moraju biti uklonjene iz britanske 5G mreže do 2027. Taj je potez uslijedio nakon što je savez obavještajnih zajednica Australije, Kanade, Novog Zelanda, Velike Britanije i SAD-a upozorio na sigurnosne rizike korištenja opreme tvrtke koja ja efektivno u potpunoj kontroli kineske države.

Ovaj potez također je uslijedio nekoliko dana nakon što je SAD uveo sankcije Huaweiju, zabranjujući prodaju američkih komponenti kineskoj kompaniji iz sigurnosnih razloga.

“Ovo nije bila laka odluka, ali ona je ispravna za telekomunikacijske mreže u Velikoj Britaniji, za našu nacionalnu sigurnost i naše gospodarstvo, kako sada, tako i dugoročno”, rekao je britanski dužnosnik za BBC.

NATO i Bannon pozivali Johnsona da odustane od kineske 5g mreže

Podsjetimo, početkom lipnja, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Zapad ne može ignorirati uspon Kine i da je zbog toga važno da Velika Britanija razmotri ulogu Huaweija u njezinoj 5G mreži.

Premijer Boris Johnson je još u siječnju dao Huaweiju ulogu u britanskoj 5G mreži i time izazvao frustraciju SAD-a koji želi isključiti kineske telekomunikacijske tvrtke iz zapadnih komunikacija nove generacije.

No epidemija koronavirusa, neslaganje oko Hong Konga i ljutnja američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog Kine naveli su Britaniju da razmotri odnose s Pekingom.

Tako su krajem ožujka britanski mediji su objavili da je Vlada premijera Borisa Johnsona bijesna zbog kineskog postupanja glede koronavirusa, a jedan britanski dužnosnik rekao je da će se Peking suočiti s odmazdom nakon završetka krize.

Već tada Daily Mail je javio kako se Johnsonova Vlada toliko naljutila zbog kineskog postupanja s krizom da bi premijer mogao odustati od svoje odluke da kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei dozvoli razvoj britanske bežične mreže 5G.

“Omogućujemo tvrtkama poput Huaweija ne samo da budu u našem gospodarstvu, već da budu presudni dio naše infrastrukture. To treba hitno razmotriti, kao i svaku strateški važnu infrastrukturu koja se oslanja na kineske lance opskrbe“, kazao je tada neimenovani ministar.

Zanimljivo, samo dan prije objave da Ujedinjeno Kraljevstvo prekida suradnju s Huaweijem, Steve Bannon – bivši glavni strateg Donalda Trumpa, je kazao da je ta tvrtka dio “vojnog krila Komunističke partije Kine” i da sporazum treba biti odbačen.

“Mogli bismo prekinuti s Huaweijem i vratiti British Telecom svojoj nekadašnjoj slavi”, rekao je. “Po meni, Huawei bi trebao biti zatvoren u svakoj zemlji širom svijeta, a njihova imovina likvidirana. Poručujem Borisu Johnsonu – prekinite s Huaweijem, ostanite smireni i nastavite dalje.

www.medjugorje-news.com/narod

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er