CRKVAVIJESTI

Večeras završava molitveni maraton s Papom Franjom: Molimo Mariju da razveže čvorove koji tište čovječanstvo

Večeras završava molitveni maraton Samoća, nezaposlenost, obiteljsko i društveno nasilje, ali i ljudski napredak dostupan svima, te novi snažan polet u pastoralu različite su situacije povjerene Majci Božjoj u molitvi krunice kojom će papa Franjo u ponedjeljak 31. svibnja završiti marijanski mjesec, najavljuje Vatican News a prenosi Radimo Mir Međugorje.

U Vatikanskim vrtovima, pred slikom Gospe koja razvezuje čvorove, koju posebno štuje, Papa će moliti krunicu. Molitva će biti posebno izražena u pet nakana koje se odnose na isto toliko čvorova koje valja razvezati, a koji snažno pritišću cijelo čovječanstvo posebno u ovo vrijeme pandemije.

U ponedjeljak poslijepodne završava marijanski mjesec i molitveni maraton

Tako će u ponedjeljak poslijepodne završiti marijanski mjesec i molitveni maraton koji je, započet u vatikanskoj bazilici, u ovo vrijeme sjedinio svijet putem krunice koja se svakoga dana, s točno određenom nakanom, molila u 30 svetišta na pet kontinenata. Bila je to molitva upravljena ponajviše za kraj pandemije i nastavak aktivnosti.

Molitva krunice započet će svečanom procesijom koju će predvoditi biskup iz Augsburga Bertram Johannes Meier. On će donijeti Gospinu sliku u Vatikanske vrtove koji će za tu prigodu postati svetište na otvorenom. Ikona na kojoj se nalazi taj poseban prikaz Majke Božje, nalazi se u Augsburgu, u Njemačkoj.

Riječ je o ulju na platnu njemačkoga slikara Johanna Georga Melchiora Schmidtnera, naslikanom oko 1700. godine. Slika predstavlja Gospu koja razvezuje niz čvorova na bijeloj vrpci koju drže dva anđela, okruženu biblijskim scenama koje se simbolički odnose na nadu, milosrđe i pobjedu nad zlom.

Jedina kopija izvorne slike, s kojom se čitava Bavarska upoznala u prigodi hodočašća bavarskih biskupija u Augsburg 2015. godine, stići će u Rim zajedno s biskupom Meierom, koji će ju darovati papi Franji, koji će ju pak namijeniti prema svojim nakanama, istaknuto je u priopćenju Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, organizatora molitveni maratona.

Izbor te slike želi označiti posebnu molitvu za Gospin zagovor, kako bi „razvezala“ trpljenje koje je uvjetovalo svijet u ovo vrijeme zdravstvene krize, ali i gospodarske, psihološke te krize društvenih odnosa. Papa Franjo je oduvijek pokazivao veliku pobožnost prema tom prikazu Gospe, te je raširio njezino štovanje, posebno u Argentini.

Prvi čvor koji valja razvezati jest onaj ranjenih odnosa, usamljenosti i ravnodušja, koji su u ovo vrijeme postali dublji. Drugi je čvor posvećen nezaposlenosti, uz posebnu pozornost prema mladima, ženama, očevima obitelji i onima koji nastoje zaštititi svoje zaposlenike. Treći čvor predstavlja dramu nasilja, posebno onoga u obitelji, u kući, među kućnim zidovima, nad ženama ili koje se očitovalo u društvenim napetostima prouzročenima neizvjesnošću zbog krize.

Četvrti se čvor odnosi na ljudski napredak, koji je znanstveno istraživanje pozvano podupirati, stavljajući zajedno otkrića kako bi bila dostupna svima, a posebno najslabijima i siromašnima. Peti čvor koji treba razriješiti jest pastoral, kako bi lokalne Crkve, župe, oratoriji, pastoralni i evangelizacijski centri mogli ponovno pronaći entuzijazam i novi zamah u cijelom pastoralnom životu, te kako bi se mladi mogli vjenčati i izgraditi obitelj i budućnost.

molitveni

U ovom molitveni maratonu se na inicijativu pape Franje, a u organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, molila krunica kroz cijeli svibanj za kraj pandemije iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijelog svijeta. Krunca u Međugorju molila se 15. svibnja u crkvi sv. Jakova. Krunicu u Međugorju predmolili su provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, a u asistenciji su bili novaci Hercegovačke franjevačke provincije.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er