BIJAKOVIĆIBRDO UKAZANJACRKVAKRIŽEVACMEĐUGORJEPLAVI KRIŽVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Vatikanski dikasterij POZITIVNO ili NEGATIVNO o Međugorju?

Sama činjenica da se Dikasterij za nauk vjere u ovom trenutku očituje o međugorskom fenomenu, dok ukazanja po tvrdnjama troje vidioca još uvijek traju, trebala bi ići u prilog odluke ‘prepoznaju se znakovi djelovanja Duha’ ili barem ‘prepoznaju se pozitivni znakovi’, piše za Slobodnu Dalmaciju Ivan Ugrin.

Sveta Stolica je na svojim službenim stranicama pozvala novinare na tiskovnu konferenciju o “duhovnom iskustvu Međugorja”, koja će se održati ovaj četvrtak, 19. rujna u 11.30 sati. Prijenos će se moći pratiti uživo na YouTube kanalu Vatican Newsa.

Na konferenciji za novinare govoriti će prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Víctor Manuel Fernández, zatim tajnik doktrinarnog odjela tog Dikasterija vlč. Armando Matteo i urednik Vatican Newsa Andrea Tornielli.

S obzirom na imena sudionika i temu konferencije, očigledno je da će biti riječi o Međugorju u kontekstu novih vatikanskih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena, koje je Dikasterij za nauk vjere predstavio 17. svibnja ove godine.

Tom prigodom kardinal Fernández objasnio je da su “mnogo puta ovi događaji rezultirali velikim bogatstvom duhovnih plodova, rastom u vjeri, pobožnosti, bratstvu i služenju, a u nekim su slučajevima iznjedrila nekoliko svetišta diljem svijeta koja su danas u središtu pučke pobožnosti mnogih naroda”.

Dikasterij za nauk vjere je u dokumentu naveo popis šest mogućih konačnih odluka na kraju razlučivanja.

Prve dvije su bitno pozitivne: Nihil obstat – nije izražena nikakva sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti, ali se prepoznaju znakovi djelovanja Duha, te Prae oculis habeatur – prepoznaju se pozitivni znakovi, ali postoje i elementi zbunjenosti ili rizika koji zahtijevaju razbor i dijalog s primateljima.

Jednoj od ovih dviju odluka nadaju se zacijelo Papin apostolski vizitator, vidioci, župljani, fratri i milijuni hodočasnika koji su pohodili Međugorje u protekle 43 godine.

Pozitivnoj odluci se nada i jedan ugledni hrvatski svećenik – inače je bio član međunarodne teološke tzv. Ruinijeve komisije koju je osnovao papa Benedikt XVI.

Komentirajući nam službeni poziv iz Vatikana na tiskovnu konferenciju, naročito glede njezina naziva i sastava govornika, kratko nam je izjavio: “Po ovome mi izgleda da bi odluka mogla biti pozitivna, odnosno trebala bi potvrditi ono što smo mi kao Komisija zaključili da je prvi tjedan ukazanja autentičan, a ostalo bi trebalo nastaviti istraživati.

Sama činjenica da se Dikasterij za nauk vjere u ovom trenutku očituje o međugorskom fenomenu, dok ukazanja po tvrdnjama troje vidioca još uvijek traju, trebala bi ići u prilog odluci ‘prepoznaju se znakovi djelovanja Duha’ ili barem ‘prepoznaju se pozitivni znakovi’.

Sve ostalo bilo bi kontraproduktivno”, zaključuje član Ruinijeve komisije.

Zanimljivo je kako je naš sugovornik najzaslužniji što se spomenuta Komisija usredotočila na prvih sedam dana Gospinih ukazanja koja su se događala na Podbrdu.

Pripravio je svu moguću dokumentaciju iz toga vremena, preveo je i dostavio svim članovima međunarodne teološke komisije.

– Krajem 2013. i početkom 2014. dobio sam rezultate komisije kardinala Camilla Ruinija.

U komisiji su bili dobri teolozi, biskupi, kardinali, ali baš dobri.

Vrlo dobri. Kao i komisija.

Izvještaj Ruinija bio je vrlo, vrlo dobar.

Bilo je nekoliko sumnji u Kongregaciji za nauk vjere pa je svim članovima Feria Quarta dostavljena i dokumentacija koja se činila suprotnom Ruinijevu izvješću.

Primio sam obavijest, sjećam se da je bila subota navečer, kasno navečer.

I nije se to činilo ispravnim.

Bilo je to kao da stavljam na dražbu, oprostite mi na toj riječi, Ruinijevo izvješće koje je bilo jako dobro.

U nedjeljno je jutro prefekt (u to vrijeme bio je Gerhard Ludwig Müller, inače veliki prijatelj tadašnjeg mostarskog biskupa Ratka Perića) dobio moje pismo u kojem sam tražio, umjesto da mišljenja šalju u Feria Quarta, da ih pošalju meni.

– rekao je papa Franjo novinarima 17. svibnja 2017., u zrakoplovu na letu iz Fátime za Rim, na povratku s obilježavanja stote godišnjice Gospinih ukazanja.

Inače, javnosti je rezultate istraživanja Ruinijeve komisije prvi obznanio vatikanolog Andrea Tornielli, stoga činjenica da će i on govoriti na najavljenoj konferenciji u Sali Stampa po svemu sudeći ide u prilog pozitivnoj odluci o Međugorju.

Na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena, u petak, 17. svibnja 2024., kardinal Fernández je među ostalim odgovorio i na pitanja novinara o Međugorju, objavio je “L’Osservatore Romano”.

“O Međugorju još nije ništa zaključeno, ali s ovim normama mislimo da ćemo lakše ići prema naprijed i doći do zaključka”, rekao je prefekt Dikasterija za nauk vjere, ističući kako će “i u drugim slučajevima koji su dugi niz godina na čekanju, s ovim normama biti lakše doći do razboritog zaključka”.

U međuvremenu, priopćena su očitovanja o više fenomena koji su se dogodili tijekom prošlog stoljeća: u četvrtak, 27. lipnja glede slučaja navodnih marijanskih ukazanja u općini Lazio zaključeno je kako “nema nadnaravnosti” u događajima u Trevignanu;

potom 11. srpnja, Dikasterij je učinio dostupnom javnosti jednoglasnu odluku iz 1974. godine, koju je odobrio sveti papa Pavao VI., o nenadnaravnosti navodnih marijanskih ukazanja u Amsterdamu, povezanih s pobožnošću “Gospi svih naroda”;

pet dana poslije, 16. srpnja, objavljena je pozitivna odluka u svezi duhovnih plodova nakon Gospinih ukazanja u Kalabriji.

I na kraju, 23. kolovoza, Dikasterij za nauk vjere dao je svoj “nihil obstat”, koji je predložio nadbiskup Mérida-Badajoza, u vezi s pobožnošću Gospi Žalosnoj, povezanoj sa svetištem Chandavila u Španjolskoj, prenosi Vatican News.

Najgori mogući scenarij koji se može dogoditi 19. rujna u Vatikanu je da se Dikasterij za nauk vjere očituje negativno glede međugorskog fenomena i to odlukom Declaratio de non supernaturalitate: biskup je ovlašten na temelju konkretnih dokaza proglasiti da pojava nije nadnaravna.

Za ovu se kvalifikaciju godinama zalagao i mostarski biskup u miru Ratko Perić, koji je kontra ukazanja, sebi u prilog izvrtao i zaključke BKJ u famoznoj Zadarskoj izjavi 10. travnja 1991. godine.

U svakom slučaju, od sutra će na snazi biti novi stav Crkve o Međugorju.

www.medjugorje-news.com/www.slobodnadalmacija.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er