CRKVASVIJET

U Nikaragvi zabranjene žive jaslice

U Nikaragvi sve su veće restriktivne mjere Vlade predsjednika Ortege u odnosu na Crkvu. U 2023. zabilježen je najveći broj napada na katoličke institucije, svećenike i redovnike

Restriktivne mjere protiv Katoličke Crkve u Nikaragvi šire se i na Božić. Naime, Vlada Daniela Ortege zabranila je također tradicionalne Posadas, žive jaslice koje su se uprizorivale na ulicama u danima prije blagdana. U toj srednjoameričkoj zemlji božićne Posadas uključuju procesiju s likovima Josipa i Marije, koje obično predstavljaju djeca ili adolescenti, koji obilaze kuće tražeći utočište (Posada) za malog Isusa koji će se roditi. U zamjenu za dobrodošlicu, djeca pjevaju ispred jaslica. Ali ove godine – kako je izjavila nikaragvanska odvjetnica za ljudska prava Martha Molina – policija je najavila da neće dopustiti takvu vrstu slavlja. Mogu se održavati samo u crkvama, piše Vatican News.

Odvjetnica tvrdi da je odluku osobno donio predsjednik Ortega. Aktivisti raznih nevladinih organizacija izvijestili su pak da su policijski službenici odlazili u župe kako bi spriječili svećenike da organiziraju takve tipične ulične proslave božićne tradicije.

Ove je godine progon Crkve imao progresivnu eskalaciju. Naime, u 2023. zabilježen je najveći broj napada – 275 – uključujući zatvaranje organizacija, katoličkih sveučilišta, zabrane, te uhićenja svećenikā i redovnikā.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er