CRKVAVJERA I DUHOVNOST

U 78. godini umro svećenik Hercegovačke franjevačke provincije fra Vendelin Karačić

Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar i pjesnik, umro je u 78. godini nakon kraće bolesti, izvijestili su u četvrtak iz Hercegovačke franjevačke provincije. 

Ugledni hercegovački franjevac, voditelj glasovite Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, obnašao je službe župnog vikara, župnika, definitora provincije i odgojitelja bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Vendelin Karačić rodio se u Gornjem Crnču u Širokom Brijegu 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, a maturirao je 1961. godine u Dubrovniku. Studirao je teologiju u Sarajevu i Ljubljani. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu.

Kao svećenik službovao je u Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima.  Od 1990. živio je i radio u Širokom Brijegu. Bio je voditelj tamošnje Franjevačke galerije.  Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. do 2013. godine.

Pisao je eseje i kritike, bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa. Objavio je više knjiga.

Bio je član uredništva časopisa “Svjetlo riječi”, uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost “Akademija”. 

 Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Širokom Brijegu, te u Mostaru. Autor je dvadesetak spomenika braniteljima i ratnim žrtvama. 

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er