SVIJETUncategorized

Turski ustavni sud: Aja Sofia ipak Džamija! Kritike pljušte sa svih strana.

Turski ustavni sud je poništio predhodnu odluku Mustafe Kemala Ataturka iz 1934 da Crkvu Aja Sofiju ne koristi kao džamiju već kao muzej, da bi se kroz proteklih par dana na čelu s Erdoganom aktivirala želja da prijašnju, crkvu, džamiju, muzej vrati ponovo u svojsto džamije. Na ovu odluku Erdogana i ustavnog suda Turske u službi Erdoganove politike mnogi su turci pozdravili, ali ima i onih koji su protiv te odluke. Ata Turk je prilikom proglašenja Aja Sofije muzejom, dao sagraditi drugu džamiju u neposrednoj blizini Aja Sofije gdje će se održavati islamski obredi, tako da bi se Aja Sofia koristila kao turistički porstor te solidarnost prema krščanstvu u Turskoj. Ovom odlukom Erdogan je povisio tenzije sa oslatim zemljama u okruženju.

Također mnogi svijetski i europski političari,osobe iz javnog miljea te razne organizacije koje promiču mir i toleranciju su poslali kritike samom turskom predsjedniku Erdoganu te ovim putem su naljutili mnoge države u susjedstvu, pogotovo Grčku koja ima već veto za Tursku pri pristupanju u Europsku uniju.

Nemojmo zaboraviti Erdoganovu politiku gdje prevagiva iz NATO pakta prema Rusiji, i obrnuto, tako i prema Europskoj uniji. Također dugi niz godina se vrši teror nad Kurdima koji traže svoj dio zemlje oduzet od Turaka, pa do pokolja Armenaca u 2 navrata. 1895 te 1915 godine su ugasili Armensku apostolsku crkvu na području istočne Turske. U 1. svijetskom ratu, Turci su smatrali Armence kao peto-kolonašima kraljevine Rusije, te su ih 1915te godine zatočili 60 000 te ih u kratkom vremenu likvidirali.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er