SVECI

TURIBIJE MONGROVEJSKI Svetac i apostol Južne Amerike

Današnji svetac je sveti Turibije Mongrovejski, biskup i apostol Južne Amerike. Današnji svetac sveti Turibije rodio se u gradu Mayorga u Španjolskoj. Studirao je pravo, te je postao pravnikom i profesorom na sveučilištu u Salamanci. Iako je bio laik, postao je glavnim sucem inkvizicijskog sudišta u Granadi za kralja Filipa II. Isti ga je kralj 1580. imenovao nadbiskupom Lime u Peruu. Zaređen je u Španjolskoj i uputio se u svoju biskupiju, kamo je stigao 1581.

Sveti Turibije u upravljanju biskupijom pokazao je veliki reformatorski žar te je poduzimao sve što je bilo u njegovoj moći kako bi pomogao siromašnima i obranio prava autohtonih stanovnika, koji su teško trpjeli pod španjolskom okupacijom. Sveti Turibije osnivao je škole, crkve, bolnice i prvo sjemenište u Novom Svijetu. Kako bi uspješnije pastorizirao Indijance, naučio je nekoliko njihovih dijalekata. Kanoniziran je 1726. godine.

Vrli pastir sv. Turibije Mongrovejski nalazio se na pastirskom putovanju. Upravo je došao u dolinu Pascasmayo, kad mu nenadano pozli. Osjećao se vrlo slabo pa su ga prenijeli u kuću indijanskog katehista u Santiagu de Mirafloresu. Posljednja mu je želja bila da još jedanput pođe u malu indijansku kapelicu i ondje primi svetu pričest. Zamolio je i priora augustinaca, koji su ondje imali samostan, da mu zasvira na harfu. I dok je otac Jeronim pjevao psalam 116. “Ja vjerujem i kada kažem” i psalam 31.

“U tvoje ruke duh svoj predajem” – Turibije zadnji put još baci pogled na Propetoga i izdahnu. Bilo je to baš na Veliki četvrtak 23. ožujka 1606. Ono malo osobnih stvari, što je uza se imao, podijelio je pred smrt među svojim pratiocima, što ih je tako nježno ljubio. Sljedeće godine prenijeli su mu tijelo u Limu. Toga velikog apostola Latinske Amerike blaženi papa Inocent XI. proglasio je 24. lipnja 1679. blaženim, a Benedikt XIII. 10. prosinca 1726. svetim. Cijela ga Crkva po općem kalendaru slavi na današnji dan. To on, doista, i zaslužuje!

Vezani članci
turibije

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er