CRKVA

Sklopljeni neraskidivi savez između Marije i Duha Svetoga

Kakav je odnos Duha Svetoga i Marije, Majke Isusove? To je jedno od pitanja na koji bi trebali, kao kršćani, znati odgovoriti, ako ozbiljno shvaćamo poticaj svetoga Petra kada nam govori u ime Božje: „Ljubljeni […] budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama” (1 Pt 3,15).

Mogli bi reći da je njihov odnos obilježen savezom. Marija je izabrana da bude prvonosilac toga saveza, odnosno novoga života u relaciji s Presvetim Trojstvom. Taj savez je učinjen s Njom u trenutku njenog stvaranja, a na poseban način u trenutku Utjelovljenja kada ga postaje svjesnija. „Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti”(Lk 1,35). Drugim riječima, Duh Sveti sići će u tebe, boravit će u tebi i prekrit će te svojom sjenom. Neprestano ćeš biti uronjena u Njegovu prisutnost.

Marija je ono mjesto rezervirano za samoga Boga, u njega ima pristup samo Duh Sveti. Ona je onaj „vrt zatvoren […] i zdenac zapečaćen” (Pj 4,12) u koji može ući samo Bog. Zbog toga stvorenjima nije dozvoljeno ući tamo bez velike povlastice (usp. Rasprava o pravoj pobožnosti, Montfort).

Da to ne bi ostalo tako Bog nam u svom velikom milosrđu daruje Mariju za Majku, tako da možemo boraviti u Njoj i dopustiti Bogu da nas posveti. Što više Duh Sveti nalazi Mariju u srcima vjernika, to On tamo više ulazi da bi boravio i izvodio čuda milosti. Kako je sretna duša koja je našla milost u Marije jer njena je glavna briga dovesti dušu do sjedinjenja s Mudrošću, Isusom Kristom (usp. Rasprava). Dakle, što nam je činiti? Dopustimo Mariji da uđe u naše srce, u našu kuću i povjerimo Njoj sve ono što posjedujemo ne pridržavajući nikakvoga prava da nešto ostane u našem vlasništvu.

Duh Sveti po Mariji duhovno spaja srca vjernih

Ako smo dobro pratili liturgijska čitanja kroz ovo uskrsno vrijeme tada primjećujemo kolika je bila važnost Duha Svetoga u životu prve Crkve. Liturgijska čitanja nas tako pripremaju da iskustveno doživimo Pedesetnicu, a napose njen vrhunac, odnosno izljev i savez Duha Svetoga i Marije te Apostola. Ono što se nekoć desilo u prvoj zajednici i danas se uprisutnjuje i aktualizira na isti, a opet nov način.

Da bi bili poslušni Božjoj riječi tada nam je prihvatiti dar Božji, a to su u ovom slučaju: zajednica odnosno Crkva, kao nova obitelj i Blažena Djevica Marija, kao Majka te zajednice. Tako da Crkva i Gospa idu zajedno. Ne možemo odvojiti jedno od drugoga, premda toga svi nisu svjesni na isti način. Kao i svaki dar Božji u sebi ima dinamiku otkrivanja. Zbog toga Duh Sveti traži prije svega jedinstvo te zajednice i zatim Marijinu živu prisutnost u srcima vjernika. Tek tada, mogli bi reći kada se ispune ova dva uvjeta, Bog čini nove Duhove, izlijevajući milosti iz riznice svoga milosrđa.

Crkva je živa i zrelo djeluje samo tamo gdje je prisutan Duh Sveti. Njegova je zadaća da budi našu vjeru i proizvodi novi život (usp.Meditacije, Sušac), koji se sastoji u spoznaji Oca i njegova Sina, kako nam poručuje apostol Ivan. „A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista” (Iv 17,3). Znači da Crkva već anticipira Vječnost. Dozvoljeno joj je da ulazi u život Božji, da Ga spoznaje i da upoznaje svijet s tim velikim tajnama sakrivenim ljudskim očima. To je zadaća Duha Svetoga. I tu zadaću On ostvaruje prvenstveno preko čovjeka, preko onoga koji je stvoren na sliku Božju.

Suradnica Duha Svetoga, znak prave vjere

A Marija iz Nazareta je primjer svima nama kako treba odgovarati na poticaje Duha. Istina je da je bila obdarena posebnim milostima da bi nam pokazala put kojim nam je ići. Ona nam savršeno pokazuje put do sjedinjenja s Bogom. Idimo tim njenim putem! Tim putem Bog je došao čovjeku, dakle istim nam je putem ići k Bogu.

Bog, poznavajući ljudsku bijedu i nemogućnost da čovjek sam od sebe dosegne vrhunce svetosti, da bude poput Marije, daruje čovjeku upravo Mariju da mu bude Majkom i Učiteljicom na duhovnom putu. „Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: ‘Ženo! Evo ti sina!’ Zatim reče učeniku: ‘Evo ti majke!’ I od toga časa uze je učenik k sebi” (Iv 19,26-27). Nasljedujmo svetog Ivana i budimo poslušni Božjoj riječi uzimajući Mariju za sve naše bogatstvo. Ona poznaje Božji plan s nama, koji nam je trenutno možda neshvatljiv. Jedino ona je puna milosti, jedina u kojoj trajno boravi Duh Sveti.

Ne boj se uzeti Mariju za sve svoje

Dragi brate i sestro, ako je to tako, a jest, zar ti srce ne igra od radosti zbog te spoznaje!? Zar se u tebi ne budi duboka želja da uzmeš Mariju za sve svoje, da budeš sav njezin, a da Ona bude sva tvoja? Ako tako učiniš siguran sam da ćeš privući u svoj život Duha Svetoga. Ne toliko ti, nego Marija koja je u tebi. Zato traži Mariju, boravi u Njoj, ne odvajaj se od Nje, gledaj Ju i nasljeduj u mislima, riječima i djelima.

Ona je službenica Božja, puna milosti koja sve čini da bi Bog bio proslavljen. Ne boj se uzeti Mariju za sve svoje. Dopusti da Marija, koja je Majka, uđe u tvoj život, u tvoje srce. Dopusti da te ona vodi. Dopusti joj da te uči. Neka ti Ona pokaže kako osluškivati Riječ Božju i kako tu istu riječ prakticirati. Dopusti da te vodi Marijin duh. Tamo gdje je njen duh, tamo nema zablude, tamo nema zloga duha. Gdje je Marija tu je Duh Sveti!

Upitajmo se da li smo prihvatili dar Božji, Mariju? Da li se taj dar razvija u nama? Da li je Marija u meni? Koliko je prisutna u meni? (Kada govorimo o Marijinoj prisutnosti u životu vjernika tada mislimo o toj suradnji Marije i duše. Što je veća suradnja, a to znači prihvaćanje i upoznavanje, to je veća mogućnost da duša postaje svjesnija Božjeg i Marijinog djelovanja u životu same osobe). Koliko joj darujem svoga vremena? Bojim li se svjesno predati Mariji na taj način, tako da ništa više ne smatram svojim vlasništvom nego da sve bude Njeno?

Djevice sveta i vjerna, zaručnice Duha Svetoga, promijeni moje srce!

„Dođi Duše Sveti, Oče svjetla i Bože ljubavi, oblikuj moju molitvu, pokaži mi istinu, daj da u moju dušu siđe žar tvog plamena, neka prožme moju dušu i ispuni je Bogom. Dođi Duše Sveti koji podižeš mučenike, ispovjedaoce, apostole, proroke, velike heroje i velika srca. Moj Spasitelj je slijedio tvoje vodstvo, da bih ga nasljedovao, vodi i mene kao njega.

Duše Sveti savezniče Marije, ti koji činiš čuda nemoćnim smrtnicima, nadahnjuješ proroštva neukim siromasima, snagom svoje milosti ojačaj moju slabost; govoreći dubinama moga srca istopi led koji je u mojoj duši […] Veliki Bože, budi učitelj mom srcu kako bih ljubio, mom duhu kako bih spoznao, mom jeziku kako bih poticao, mojim sjetilima i moćima kako bih dobro činio i trpio i u svemu ti služio.

Učini od moga srca hram, od moga jezika instrument da svima govorim rječito i primjerom. Po Isusu i Mariji, u meni moćno vladaj da bih vječno slavio samo Boga. Djevice sveta i vjerna, zaručnice Duha Svetoga, promijeni moje buntovno srce u ponizno i raskajano. Daj mi poslušno srce, vjerno glasu Duha da bih živio sveto Evanđelje, njegove savjete i zapovijedi” (Pjesme, br. 141, Montfort).

www.medjugorje-news.com

Izvor
https://rastimo-u-vjeri.com
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er