VJERA I DUHOVNOST

Tri bitke s kojima se svi moramo suočiti prilikom ustajanja

Kako dobre navike uključiti u svoju svakodnevnu rutinu kako bismo dobili bitke protiv poroka? Prevladavanje ove tri bitke pomoći će nam da imamo bolju dnevnu rutinu, jer ako želimo pronaći savršenu ravnotežu za sva područja našeg života, važno je početi preuzimati kontrolu.

Psihologinja Carmen Hernandez, koja radi s mladima i adolescentima, podijelila je s Aleteiom važnost stvaranja dobrih navika u svakodnevnom životu. “Navike su odraz naše nutrine, stoga, ako su vam navike dobre, imat ćete bolju kvalitetu života, kao i dobro emocionalno zdravlje”, poručila je.

Dobre navike pomoći će nam da dobijemo prve bitke s kojima se susrećemo na početku dana, a to će nas ojačati da se suočimo s većim bitkama tijekom ostatka dana. Tako ćemo se moći suprotstaviti našim lošim navikama – onima koje postaju poroci ako nismo oprezni, piše Aleteia.

1. Prva bitka: lijenost

Uvijek krivimo budilicu i vidimo je kao najvećeg neprijatelja. Tko još nije imao iskustvo da nakon prekrasnog dubokog sna, čuje kako se alarm iznenada oglasi kako bi pokazao da je vrijeme za ustajanje? Svakako je naša prva reakcija da pritisnemo gumb “odgodi” kako bismo se odmorili još nekoliko minuta, ali kada to učinimo, pogodite što? Već smo izgubili prvu bitku dana, a to je bila protiv lijenosti.

Dobre navike pomoći će nam da dobijemo prve bitke s kojima se susrećemo na početku dana, a to će nas ojačati da se suočimo s većim bitkama tijekom ostatka dana. Tako ćemo se moći suprotstaviti našim lošim navikama – onima koje postaju poroci ako nismo oprezni.

Dakle, evo rješenja: primijenite tehniku “herojske minute”, koju je predložio sveti Josemaría Escrivá u svojoj knjizi Put: !Herojska minuta. To je vrijeme određeno za ustajanje. Bez oklijevanja: nadnaravni odraz i… gore! Herojska minuta: ovdje imate mrtvljenje koje jača vašu volju i ne šteti vašem tijelu”.

2. Druga bitka: zaboravljanje jutarnje molitve

Ova i ostale naše svakodnevne bitke povezane su s prvom, jer odgađanje buđenja uzrokuje i kasnije buđenje, što se odražava na našu rutinu. To znači da često zaboravimo reći dobro jutro Bogu.

Kako možemo dobiti ovu bitku? Trebamo uzeti za pravilo da posvetimo nekoliko kratkih minuta nakon buđenja kako bismo zahvalili Bogu za novi dan koji nam je podario. To nam pomaže da obnovimo svijest da je svaki dan novi početak i dobra prilika da budemo najbolja verzija sebe. Ne zaboravite povjeriti svoje aktivnosti i cijeli dan Blaženoj Djevici Mariji, kako bi vam pomogla da tijekom dana snagom i umjerenošću nadvladate kušnje i grijehe.

Pokušajte razmišljati o jutarnjoj budilici kao o podsjetniku na molitvu, a ne samo na buđenje.

3. Treća bitka: biti točan

Ne zaboravite da imamo urednog Boga, pa i mi moramo biti uredni u svom životu, posvećujući vrijeme za sve. Vrijeme drugih ljudi jednako je vrijedno kao i naše, stoga bismo trebali steći naviku dolaziti nekoliko minuta ranije na svaki dogovor, u školu ili na posao.

Ako ne moramo napuštati dom, još uvijek možemo postaviti raspored za svaku stvar koju trebamo obaviti kako bismo je mogli završiti na vrijeme.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er