CRKVAVJERA I DUHOVNOST

SVIJETU DANAS VIŠE NEGO IKAD TREBA OČEVA PO UZORU NA OVOGA SVECA Sv. Josip zaštitnik nerođenih

Sveti Josip zaštitio je Mariju i njezino nerođeno dijete, iako Isus nije bio njegov biološki sin.

Među mnogim naslovima svetog Josipa, jedan koji je tijekom posljednjih 40 godina dobio na značaju je i “Sv. Josip – zaštitnik nerođenih”, donosi Aleteia.

Taj je naslov prikladan sv. Josipu budući da “naumi da je potajice napusti” jer Marija “prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom” (Mt 1, 18-19).

Morao se pojaviti anđeo kako bi otkrio plan koji je Bog imao za svetog Josipa, uvjeravajući ga da se “ne boji”.

Sveti Ivan Pavao II. naglasio je ulogu svetog Josipa u zaštiti nerođenih u propovijedi koju je održao u svetištu svetog Josipa u poljskom Kaliszu.

“Josip iz Nazareta, koji je spasio Isusa od Herodove okrutnosti, u ovom nam se trenutku prikazuje kao veliki podupiratelj razloga obrane ljudskog života, od prvog trenutka začeća do prirodne smrti. Stoga na ovom mjestu želimo preporučiti ljudski život Božanskoj providnosti i svetom Josipu, posebno život djece koja još nisu rođena u našoj domovini i širom svijeta. Život ima neprikosnovenu vrijednost i neponovljivo dostojanstvo, pogotovo jer je – kako danas čitamo u liturgiji – svaka osoba pozvana sudjelovati u Božjem životu.”

Sveti Ivan Pavao II. u svojoj je homiliji više puta naglasio dužnost svakog pojedinca zaštititi život u maternici i nadahnjivati se sv. Josipom.

“Ovdje u Kaliszu, gdje se na poseban način štuje svetog Josipa, ovog velikog branitelja i pažljivog čuvara Isusova života, želim vas podsjetiti na riječi Majke Terezije iz Kalkote koja je rekla da je ‘najveća uništiteljica mira na svijetu danas pobačaj. Ako majka može ubiti vlastito dijete, što će spriječiti vas i mene da se međusobno ubijamo? Jedini koji ima pravo oduzeti život je Onaj koji ga je stvorio. Nitko drugi nema to pravo: ni majka, ni otac, ni liječnik; ni agencija, ni konferencija, ni vlada…

Zastrašuje me kad pomislim na sve ljude koji ubiju savjest kako bi mogli pobaciti. Kad umremo, suočit ćemo se licem u lice s Bogom, autorom života. Tko će dati račun Bogu za milijune i milijune beba kojima nije bilo dopušteno da imaju priliku živjeti, voljeti i biti voljene? … Dijete je najljepši Božji dar obitelji, naciji. Nemojmo nikada odbiti ovaj Božji dar.’”

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er