CRKVASVECI

Sveti Timotej i Tit, apostoli

Danas slavimo dva sveca iz prvih kršćanskih vremena, apostolske učenike Timoteja i Tita, naslovnike poslanica apostola Pavla.

Timotej se rodio u Listri, otac mu je bio Grk, a majka obraćena Židovka. Pridružio se apostolu Pavlu kad je ovaj propovijedao u Listri, i zamijenio Barnabu kao Pavlov najbliži prijatelj i pomoćnik. Pavao mu je dopustio da se obreže kako bi zadovoljio židovski Zakon, te je pratio Pavla na njegovom drugom misijskom putovanju. Poslan je u Solun da izvidi situaciju u kojoj se nalaze tamošnji kršćani i da ih ohrabri. Njegov izvještaj povod je Prvoj Pavlovoj poslanici Solunjanima, koju je Pavao napisao nakon susreta s Timotejem u Korintu. Timotej se ponovno vratio u Korint da podsjeti njegove stanovnike na Pavlov nauk, te se pridružio Pavlu u navještanju Evanđelja u Makedoniji i Ahaji. Timotej je najvjerojatnije bio s Pavlom kad je ovaj uhićen, te je i sam bio uhićen s njime, ali je kasnije pušten. Prema predaji, potom je otišao u Efez i postao prvim biskupom toga grada te je podnio mučeničku smrt kamenovanjem negdje 97. dodine kad se usprotivio poganskoj svečanosti u čast Artemide Efeške. Pavao mu je uputio dvije poslanice, jednu iz Makedonije, a drugu iz Rima dok je čekao smaknuće. Relikvije mu se nalaze u katedrali u Termoliju u Italiji, a zaziva se kod trbušnih problema.

S Timotejem danas slavimo i Tita. Tit, a ne Tito kako možda neki misle, bio je učenik i sudrug svetoga Pavla, koji mu je upravio i jednu poslanicu. Porijeklom je bio iz Antiohije, bio je obrazovani poganin kojega je obratio sveti Pavao. Pavao Tita naziva svojim pravim djetetom u zajedničkoj vjeri. Ne spominje se u Djelima apostolskim, ali se spominje u poslanici Galaćanima, gdje Pavao piše kako ga je Tit s Barnabom pratio na putu u Jeruzalem. Potom je poslan u Korint, gdje je pomirljivo djelovao u tamošnjoj kršćanskoj zajednici. Tit je potom djelovao na Kreti, a zatim se uputio u naše krajeve, gdje je djelovao u Dalmaciji. Prema predaji, bio je prvi biskup Krete, a prema nekim izvorima i prvi biskup Salone, glavnoga grada rimske Dalmacije. Tijelo mu se čuvalo u Veneciji, ali mu je lubanja kasnije vraćena na Kretu.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er