SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Nikola Owen – Mučenik koji je ostao vjeran Kristu

Sveti Nikola Owen – Isusovac, brat pomoćnik, mučenik. U njegovom slabašnom tijelu krio se jaki duh, istinski svetac spreman na mučeništvo. Bio je čovjek jake vjere, istančane duhovnosti, pobožan i nevin ali i izvanredan graditelj. Dušu je hranio molitvom, razmatranjem i svakodnevnom pričešću, što mu je jačalo duh.

Crkva danas slavi svetog Nikolu Owena, mučenika. Bio je brat pomoćnik u Družbi Isusovoj u koju je ušao 1580. godine. Značajno je spomenuti da je Nikola ušao u Družbu Isusovu u Engleskoj u vrijeme kad je to značilo podnijeti velike muke. O Nikoli prije stupanja u Družbu ne znamo gotovo ništa. Bio je niskoga rasta pa su ga zvali Little John – Mali Ivan. Ipak, u tom se slabašnom tijelu krio jak duh. Bio je čovjek jake vjere, istančane duhovnosti, pobožan i nevin.

U vrijeme kad su se katolički svećenici u Engleskoj trebali skrivati, brat Nikola gradio je pouzdana skloništa po kućama onih koji su štitili svećenike. Stoga ni Nikola nije mogao živjeti u zajednici nego je živio sam, pa je ustrajavao u molitvi, razmatranju i svagdanjoj pričesti, što mu je jačalo duh. Prvi put je brat Nikola bio izdan 1594. godine. Tada je, uz otkupninu koju su kršćani platili za njega, dospio na slobodu, ali ju je opet izgubio 1606. godine. U mukama kojima je bio podvrgnut, brat Nikola je ostao ustrajan.

Kako ga nisu mogli slomiti, ubili su ga 22. ožujka 1606. godine i objavili da se sam ubio. No, Kristovi se sljedbenici ne mogu oklevetati zauvijek te je istina dospjela na svjetlo dana, a u pomno vođenom procesu dokazano je da je brat Nikola bio mučen i ubijen. Papa Pio XI. ga je na Božić 1929. godine proglasio blaženim, a u naše je dane proglašen i svetim. Zaštitnik je cirkusanata, mađioničara i iluzionista.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er