SVECI

Sveti Marcel Tangerski

Danas slavimo svetog Marcela, rođenog sredinom trećeg stoljeća u današnjem Tangeru u Maroku, koji je tada pripadao rimskoj provinciji Mauretaniji. Marcel je bio stotnik u rimskoj vojsci.

Kada je jednom prilikom povodom rođendana cara Dioklecijana organizirana poganska svečanost na kojoj je trebalo žrtvovati rimskim bogovima, Marcel je to odbio učiniti. Odbacivši oružje i časnička obilježja, pred svima se priznao kršćaninom i rekao da je jedini Kralj kojem će odsada služiti Isus, te je rimske bogove nazvao običnim idolima. Kada su ga zbog toga izveli pred sud, izjavio je da smatra neprikladnim da kao kršćanin služi u rimskoj vojsci. Zato su ga osudili na smrt te mu 298. godine odrubili glavu. Zapisničar na njegovu suđenju bio je toliko zgrožen presudom da je odbio voditi zapisnik te je i sam podvrgnut mukama.

O Marcelu postoje i mnoge druge legende. Relikvije su mu prenesene u León, grad u Španjolskoj. Zaštitnik je grada i pokrajine León, ali i onih koji zbog prigovora savjesti odbijaju služiti vojsku i ići u rat.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er