SVECI

Sveta Barbara – jedna od 14 svetih pomoćnika u nevolji

Sveta Barbara – jedna od 14 svetih pomoćnika u nevolji Danas Crkva slavi svetu Barbaru, ranokršćansku mučenicu koja se veoma časti diljem svijeta pa i u našim krajevima. Za tako čašćenu sveticu, podaci o njezinu životu su veoma oskudni, pa joj se životopis gotovo u potpunosti oslanja na pobožnu legendu.

Barbara je rođena u trećem stoljeću u Nikomediji ili, prema drugoj predaji, u gradu Heliopolisu u Egiptu. Odgojio ju je bogati otac poganin koji se veoma brinuo da se netko ne zaljubi u lijepu Barbaru i ne odvede je od njega, pa ju je dao zazidati u visoku kulu okruženu jakom stražom kako se nitko bez njegova znanja ne bi mogao približiti njegovoj kćeri.

Barbara je u kuli ipak nekako dočula za novu vjeru, kršćanstvo, te se stala zanimati za nju. Stoga je uredila da joj potajice dođe neki kršćanski učitelj, koji se za tu prigodu prerušio u liječnika, kako bi je uputio u kršćanski nauk. Zanesena novim naukom, Barbara se dala krstiti i postala gorljiva kršćanka. Opazivši da njezina kula ima samo dva prozora, za očeve odsutnosti dade da se na kuli načini i treći prozor. Kad se otac vratio i zapitao zašto je to učinila, Barbara se pred njim prizna kršćankom te reče da kao što duša prima svjetlost od Oca, Sina i Duha Svetoga, tako i ona dade na kuli načiniti treći prozor.

Otac se na to silno rasrdio te je predao vlastima na teške muke. Kada ni od muka nije skončala, otac zamoli da joj sam smije odrubiti glavu pa, dobivši odobrenje, to i učini. Dok se vraćao kući poslije gnjusnoga čina, snađe ga smrt od udara groma. Zbog načina očeve smrti, Barbara je postala zaštitnica topnika te vojnika, ljevača topova i vatrogasaca. Zbog istoga se razloga zaziva i kod pogibelji od nagle smrti ili nesretnog slučaja.

Vezani članci

U ikonografiji joj je oznaka i toranj ili kula s tri prozora koji simboliziraju njezinu vjeru u Presveto Trojstvo. Jedina je svetica kojoj su oznake kalež i plitica s hostijom, jer je prije smrti zamolila Gospodina da nitko tko bi se njoj u trenutku smrti utekao ne umre bez utjehe pričesti. Časti se i kao zaštitnica rudara. Barbara se u nas, posebno u sjevernom dijelu domovine, veoma časti te su joj posvećene brojne crkve i kapele. U tim je krajevima Barbara i često žensko ime.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er