SVECI

SVETI KVIRIN OD NEUSSA Katolički mučenik

Sveti Kvirin od Neussa, ponekad nazivan i Kvirin Rimski (cime dijeli ime sa drugim mucenikom), krscanski je svetac i mucenik.

Njegov obred ima srediste u Neussu u Njemackoj, iako je bio rimski mucenik.Prema predaji bio je rimski tribun, visoki casnik, kome je dan zadatak da, po naredjenju cara Trajana, pogubi krscanine, biskupa Aleksandra I., Eventija i Teodola.

Medjutim, kada je biskup Aleksandar cudesno ozdravio njegovu kcer Balbinu, koja je imala cireve na vratu, Kvirin se obratio na krscanstvo zajedno sa svojom kcerkom.Kada je za to saznao car Hadrijan, predao je Kvirina i kcer Balbinu sudu. Kvirin nije htio zatajiti svoju novu vjeru u Isusa Krista, te mu odrubise glavu 116. ili 117. godine.

Kao dan mucenistva se navodi 30. ozujka, a sahranjen je u katakombi Protekstata na Via Appiji.Prema dokumentu iz Neussa iz god. 1485., Kvirinove relikvije je godine 1050. paap Lav IX. poklonio Gepi, opatici iz Neussa koja je opisana kao njegova sestra. Otada se one cuvaju u tamosnjoj romanickoj crkvi.

Vezani članci

Gradjani Neussa su ga zazvali za vrijeme neuspjesne opsade grada od strane burgundskog vojvode Charlesa Neustrasivog 1474.-1475.

Grad Coreggio u Italiji ga smatra isto svojim svecem zastitnikom.U Njemackoj medju seljacima postoji poslovica: “Wie der Quirin, so der Sommer” (Kakav je sveti Kvirin, takvo ce biti ljeto), odnosno po vremenu na 30. ozujka se predvidja kakvo ce biti vrijeme tijekom ljeta.Rimski martirologij mucenika Kvirina spominje 30. ozujka, a mucenicu Balbinu 31. ozujka.

www.medjugorje-news.com/

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er