CRKVA

Vatikan sankcionirao dva biskupa

Vatikan sankcionirao dva biskupa! Istraga je provedena u skladu s motuproprijem Vos estis lux mundi kojim je papa Franjo 2019. uveo nove odredbe za suzbijanje, sprječavanje prikrivanja i prijavljivanje zlostavljanja i nasilja u Crkvi, piše bitno.net .

Vatikan je sankcionirao dvojicu umirovljenih poljskih biskupa nakon što je istraga pokazala da su učinili propuste u postupanju sa slučajevima svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, priopćila je tamošnja Apostolska nuncijatura.

Prema odlukama koje su objavljene na stranicama Poljske biskupske konferencije, Vatikan je nadbiskupu Sławoju Leszeku Głódźu te biskupu Edwardu Janiaku naređeno je da moraju živjeti izvan granica biskupija kojima su upravljali te im je zabranjeno sudjelovanje na javnim vjerskim slavljima i susretima s laicima u tim biskupijama. Također, oboje iz osobnih sredstava trebaju platiti “primjeren iznos” Zakladi sv. Josipa koja radi na prevenciji i pomoći žrtvama zlostavljanja.

Inače, istraga je provedena u skladu s motuproprijem Vos estis lux mundi kojim je Vatikan odnosno papa Franjo 2019. uveo nove odredbe za suzbijanje, sprječavanje prikrivanja i prijavljivanje zlostavljanja i nasilja u Crkvi. Među ostalim, naređeno je da se na razini biskupija organiziraju sustavi prijave seksualnoga zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici, korištenja pedopornografskoga materijala i prikrivanja zlostavljanja.

Vezani članci

Kako javlja CNA, oba su biskupa još prošle godine ponudila svoju ostavku papi Franji te ih je on prihvatio.

Głódź, koji je 12 godina upravljao nadbiskupijom Gdanjsk, učinio je to na svoj 75. rođendan (kanonska dob za umirovljenje) u kolovozu 2020, dok je Janiak, inače biskup Kalisza, ostavku ponudio u listopadu, u dobi od 68 godina.

Dodajmo kako su biskupi prikazani i u potresnim filmovima o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Poljskoj “Samo ne reci nikome” i “Igra skrivača” koje su napravili braća Sekielski – novinar Tomasz i njegov brat Marek.

Kako je ranije pisao portal bitno.net ranije pisao, jedno od važnijih novinarskih otkrića navedenih u filmu “Samo ne reci nikome” povezano je s vlč. Franciszekom Cybulom, nekadašnjim ispovjednikom vođe Solidarnosti Lecha Wałęse i njegovim kapelanom u vrijeme kada je ovaj obnašao službu poljskog predsjednika.

U filmu protiv Cybule prijavu nadbiskupiji Gdanjsk podnosi čovjek koji je kao maloljetnik godinama trpio seksualno zlostavljanje. Unatoč tome, nadbiskup  Głódź predvodio je sprovod Cybule koji je umro tijekom snimanja filma.

Prema informacijama, pod istragom je još jedan poljski biskup, također zbog nemara u postupanju sa slučajevima svećeničkog zlostavljanja.

Radi se o biskupu Tadeuszu Rakoczyu koji je od 1992. do 2013. upravljao biskupijom Bielsko–Żywiec.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er