SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Eugen Mazenod- uzor svećenika i biskupa

Sveti Eugen Mazenod biskup i utemeljitelj družbe Oblata Bezgrešnoga Začeća. Osnovao je i ustanovu za kršćanski odgoj mladeži. Bio je sjajni propovjednik, neumorni radnik za duše i “specijalist za teške misije”.

Danas slavimo blagdan svetog Eugena Mazenoda, biskupa i utemeljitelja družbe Oblata Bezgrešnoga Začeća. Rođen je 1782. godine u plemićkoj obitelji u Provansi. Djetinjstvo je proveo u vrijeme Francuske revolucije, bježeći u Torino, Veneciju, Napulj i Palermo.

Sveti Eugen naobrazbu je stekao od privatnih učitelja. Primio je i vjerničku naobrazbu i osvjedočenja, pa tako i milost svećeničkoga zvanja. U Francusku se vratio 1802. i zapao u vjersku krizu iz koje se izvukao.

sveti

1808. godine ušao je u sjemenište sv. Sulpicija, a tri godine kasnije sveti Eugen zaređen je za svećenika. Amienski biskup htio ga je uzeti za suradnika, ali je Eugen radije ostao običan svećenik koji se posvetio propovijedanju. Bio je kapelan u zatvoru, a utemeljio je i ustanovu za kršćanski odgoj mladeži. Njegovo je najveće djelo utemeljenje družbe kojoj je svrha propovijedanje.

Godine 1823. sveti Eugen ipak je prihvatio službu generalnog vikara u Marseillesu, a od 1837. godine i biskupsku stolicu u tom gradu. Tijekom sljedećih 37 godina marljivo je upravljao svojom biskupijom. Osnivao je župe, gradio crkve i promicao vjernički život. Njegova se misionarska družba proširila na američki sjever i po beskrajnim prostranstvima Tihog oceana.

Zvali su ih ‘specijalistima za teške misije’. Sveti biskup Eugen preminuo je 21. svibnja 1861. godine. Zaštitnik je problematičnih obitelji i njihovih članova te brojnih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Danas djeluje oko 4500 misionara njegovih oblata Marije Bezgrešne u 71 zemlji, na svim kontinentima.

Neki od citata sveti Eugen:

„Tražio sam sreću mimo Boga, ali mimo Boga naišao sam samo na bol i razočarenje.”

„Nema slavnijeg zanimanja od djelovanja u Bogu i za Boga, voljeti Njega iznad svega, voljeti Ga sve više kao onaj netko tko Ga je zavolio prekasno.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er