SVECI

Sveti Eduard Ispovjednik

Danas slavimo svetog Eduarda Ispovjednika, sina kralja Ethelreda i normanske princeze Emme. Eduard je imao mirnu i plodnu vladavinu, tijekom koje je ukinuo omrznute poreze i carine. Međutim, obilježje su joj bile i stalne borbe između lokalnih saskih i doseljenih normanskih velikaša, čiju je stranu često zauzimao i sam Eduard.

Uskoro se protiv njega pobunila plemićka stranka Saksonaca, predvođena njegovim vlastitim tastom Godwinom, ali je Eduard uspio izbjeći rat.

Nakon ovih sukoba, kralj je Eduard postajao sve više zaokupljen religioznim pitanjima. Sagradio je opatiju posvećenu svetom Petru u londonskom Westminsteru, poznatu krunidbenu i grobnu crkvu engleskih kraljeva u stilu normanske romanike te je u njoj i pokopan nakon svoje smrti. Njegova mu je pobožnost zaradila nadimak „Ispovjednik“. Umro je u Londonu 5. siječnja 1066. godine, a kanoniziran je 1161. godine kao jedini engleski kralj do današnjeg dana. Tijelo mu se nalazi u svetištu koje mu je sagrađeno u njegovoj opatiji u vrijeme njene gotičke obnove.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button