CRKVASVECIVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Ante Padovanski: Zaštitnik zaljubljenih, djece, putnika, potlačenih te zaštitnik od demona

Sveti Ante Padovanski rođen je kao Fernando Martins de Bulhões u Lisabonu, 1195. godine. Bio je portugalski katolički svećenik, franjevac i svetac.

Katolici diljem svijeta danas, 13. lipnja obilježavaju blagdan Svetog Ante, jednog od najštovanijih svetaca po kojem su nazvane brojne crkve i vjerske ustanove.

Sveti Ante, zaštitnik je franjevačkog reda, četiriju biskupija (Padova, Lisabon, Paderborn i Hildesheim), Portugala, Tivta, zaljubljenih, bračnih drugova, žena, djece, putnika, potlačenih i siromaha. U narodu se smatra pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od demona, groznice, kuge, brodoloma, rata, vodene bolesti (hidropsije, od koje je i sam bolovao) i očnih bolesti.

Zabilježeno je da su udavače preporučivale sv. Antunu u izboru muža, ali i majke koja su se preporučivale sv. Anti za dovoljno mlijeka za uspješno dojenje. Sv. Antun Padovanski rođen je kao Fernando Martins de Bulhões u Lisabonu, 1195. godine. Bio je portugalski katolički svećenik, franjevac i svetac. ž

Vezani članci

God. 1266. posvećena mu je novosagrađena crkva u Bihaću, koja je, nakon osmanlijskog osvajanja Bihaća 1592. pretvorena u džamiju, zvanu Fetija. Na sam blagdan Antunova blagoslivljaju se djeca i cvijeće, a posebice ljiljani koji se smatraju njegovim cvijetom. Sv. Antun Padovanski preminuo je 13. lipnja 1231. godine. U Hercegovini, najveća proslava blagdana je na Humcu u Ljubuškom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er