SVECI

Sveta Ivana Franciska de Chantal

Danas slavimo Ivanu Francisku de Chantal. Ivana je rođena u Dijonu, Francuska 1572. godine. Majka joj je rano umrla, pa ju je odgajao otac. U dobi od dvadeset i jedne godine udala se za baruna de Chantala. Muž joj je ubijen 1601, pa je u dobi od samo dvadeset i osam godina ostala udovicom s četvero djece.

Ostavši bez supruga, položila je zavjet čistoće. Umješno je upravljala suprugovim imanjem, u isto vrijeme brinući za potrebite. Nikako nije mogla oprostiti suprugovom ubojici, dok jednom nije u korizmi čula propovijed svetog Franje Saleškog. Uskoro su se Ivana i Franjo sprijateljili, a on joj je postao duhovnikom. Htjela je postati redovnicom, ali ju je Franjo odvraćao.

Napokon je uspjela u svome naumu, te je, pobrinuvši se za djecu, osnovala Red Pohođenja. U red je primala i one žene koje drugi redovi nisu htjeli, bilo zbog siromaštva ili lošeg zdravlja. Nakon smrti Franje Saleškog, duhovnikom joj je postao jedan drugi svetac, Vinko Paulski. Ivana je bila posebno pobožna Srcu Isusovu i Marijinu. Umrla je u dobi od šezdeset i devet godina i pokopana uz svog prijatelja Franju Saleškog. Kanonizirana je 1767. godine. Zaštitnica je zaboravljenih, udovica i roditelja koji su rastavljeni od svoje djece.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er