SVECI

Sveta Angela Merici – utemeljiteljica uršulinki

Danas slavimo svetu Angelu Merici, talijansku redovnicu, revnu radnicu na polju religiozne naobrazbe, osnivačicu reda uršulinki i veliku mističarku.

Angela je rođena u mjestu Desenzano u Lombardiji, 21. ožujka 1474. godine. Sa samo deset godina Angela i njezina starija sestra ostale su siročad, te su otišle živjeti k ujaku. Tamo su vodile tih i pobožan kršćanski život. Angelina sestra rano je umrla a da nije uspjela primiti sakramente, pa se Angela iskreno zabrinula za spas njezine duše.

Nadahnuta Duhom Svetim, Angela se posvema posvetila Bogu i Crkvi. Molila je Boga da joj otkrije što se dogodilo s dušom njezine pokojne sestre. Bog joj je podario viziju u kojoj je vidjela svoju sestru u društvu svetaca na nebu. Angela je postajala sve pobožnija i pridružila se franjevačkim trećoredicama, te se zavjetovala da će ostati posvećena djevica, izabravši Gospodina za svoga jedinog Zaručnika.

S dvadeset godina, nakon ujakove smrti, vraća se u rodno mjesto, gdje zatječe mnoge mlade djevojke bez obrazovanja i bez nade. Angela shvaća potrebu da se te djevojke bolje obrazuju, te im otvara svoju kuću i tamo ih sama počinje poučavati. Primjerom i poukom učila je djevojke moliti i sudjelovati u sakramentalnom životu Crkve. U jednoj drugoj viziji Bog joj je otkrio da će osnovati ustanovu u kojoj će se, s drugim djevicama, posvetiti odgoju mladih djevojaka.

Vezani članci

Djevojke su živjele u vlastitim kućama, ali su se sastajale na molitvu i pouku. Angela je bila toliko uspješna u ovome svome djelu, da joj je grad Brescia ponudio da tamo osnuje sličnu školu. Angela se 1524. uputila u Svetu zemlju. Na putu je na otoku Kreti iznenada izgubila vid, ali je to nije zaustavilo pa je posjetila sva sveta mjesta. Na putu kući vid joj se čudesno vratio.

Angela je putovala i u Rim na jubilej 1525. godine. Tadašnji papa pozvao ju je da ostane u Rimu i tamo nastavi svoj rad s djevojkama, ali je ona odbila. Međutim, to joj je dalo poticaj da osnuje Družbu svete Uršule ili uršulinke, koja je, iako nije bila formalno ustrojena kao red za njezina života, bila prva katolička ženska redovnička družba koja nije bila zatvorena u samostan, nego je aktivno i apostolski djelovala među narodom.

Članice njezine družbe nisu nosile posebno redovničko odijelo niti su polagale formalne redovničke zavjete, ali su imale pravilo koje je za njih napisala sama Angela. To su pravilo pripadnice njezine družbe živjele u svojim domovima. Pripadnice družbe osnivale su škole i sirotišta, sve pod Angelinim budnim vodstvom. Angela je umrla 27. siječnja 1540., a pokopana je u gradu Brescia u Italiji. Kanonizirao ju je papa Pio VII. 24. svibnja 1807. U ikonografiji je prikazuju s plaštem i ljestvama. Zaštitnica je invalida i onih koji žaluju zbog smrti roditelja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er