SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveta Angela iz Foligna – Svetac dana 04. 01. 2022.

Sveta Angela iz Foligna – Svetac dana 04. 01. 2022. Talijanska svetica, redovnica i glasovita mističarka. Danas slavimo talijansku sveticu Angelu iz Foligna, redovnicu i glasovitu mističarku.  

Angela se rodila godine1248. u talijanskom gradu Folignu  u bogatoj obitelji. Udala se vrlo mlada i u braku rodila više djece. Unatoč anđeoskom imenu, Angela  je dobar dio života proživjela prilično nećudorednim životom, težeći za materijalnim statusom i svjetskom slavom.

Međutim, godine 1285., sad već na pragu četrdesetih, nakon molitve svetom Franji Asiškom ukazao joj se sam Isus predkazavši joj da će mnogo pretrpjeti zbog grijeha koje je počinila tijekom dotadašnjeg grešnog života. Angela se na to obratila, temeljito se i pobožno ispovijedila, posve je promijenila svoj život i dalje živjela u skladu s kršćanskim ćudoređem.

Djecu je  odgajala u kršćanskom duhu, a nakon što su joj umrli muž, djeca i cijela obitelj, Angela odlazi u Asiz. Tamo je stupila u Treći franjevački red i provodila život u pokori i odricanju. Osnovala je zajednicu trećoredica koje su život posvetile djelima kršćanske ljubavi, živeći i djelujući u svijetu i ne vežući se uz zatvoreni život u samostanu, nego djelatno pomažući onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. 

Sv. Anđela (Angela) Folinjska, mističarka | Katolički tjednik
Sveta Angela iz Foligna

Angela je bila i glasovita mističarka. Nakon mističnih susreta s Isusom stekla je tako dobro razumijevanje Svetoga pisma da su je čak nazvali „učiteljicom teologa“. Svom ispovjedniku izdiktirala je knjigu o svojim vizijama. Ostavila je za sobom mnoge duhovne spise, pisma, razgovore, viđenja i poruke. Preminula je 4. siječnja 1309. u Folignu. Pripisivali su joj mnoga čudesa, a odmah nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu.

Blaženom ju je 1693. proglasio papa Inocent XII, a svetom 9. listopada 2013. papa Franjo. Zaštitnica je udovica, djece u smrtnoj opasnosti, osoba koje ismijavaju zbog pobožnosti i osoba koje trpe zbog različitih iskušenja, posebno seksualnih napasti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er