VJERA I DUHOVNOST

Na današnji dan prije 30 godina sv. Ivan Pavao II. pozvao je cijeli katolički svijet na molitvu za prestanak rata u Hrvatskoj

Na današnji dan prije 30 godina, 8. rujna 1991. sv. Papa Ivan Pavao II. pozvao je cijeli katolički svijet da moli za prestanak rata u Hrvatskoj. Pogledajte u nastavku potresne Papine intervente s tim u vezi preuzete iz knjige “Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima”.

VATIKAN, 5. RUJNA 1991.

Papa Ivan Pavao II. pozvao je u četvrtak 5. rujna sve katoličke biskupe na svijetu da mu se sa svim katoličkim vjernicima pridruže u molitvi za mir u Hrvatskoj u nedjelju, 8. rujna, na blagdan Rođenja Marijina. Vijest o tom jedinstvenu Papinu pozivu, kakav hrvatska povijest još nije zabilježila, a koji uz religioznu ima i iznimnu diplomatsku važnost, priopćio je sam Papa zagrebačkom nadbiskupu Franji Kuhariću u pismu koje u cijelosti glasi:

“Vijesti o žestokim oružanim sukobima prošlih dana u raznim dijelovima Hrvatske, upravo tek što je bio potpisan sporazum o prekidu vatre između svih zainteresiranih strana Europske zajednice, duboko me ražalošćuju i povećavaju moju zabrinutost za sudbinu hrvatskog naroda i svih naroda u Jugoslaviji.
U ovim časovima boli i nesigurnosti želim prije svega izraziti svoju solidarnost s obiteljima poginulih i ranjenih, sa svima koji prestrašeni bježe i posebno s cijelim hrvatskim narodom koji je nemoćan da zaustavi katastrofu.

Neka im Svemogući Bog udijeli mir, taj neprocjenjivi dar!”

Vezani članci

Sveta Stolica još jednom izriče žaljenje zbog pribjegavanja oružanoj sili i posebno osuđuje upotrebu svakodnevnih sredstava velike razorne moći. Ona snažno podupire sve inicijative koje poduzima međunarodna zajednica, a na poseban način mirovnu konferenciju sazvanu za iduću subotu zato da se zaustave neprijateljstva i da se započne sa sporazumnim rješavanjem problema.

Da bismo mogli od Božjeg milosrđa isprositi svršetak rata u Hrvatskoj, mir i slogu za sve narode u raznim republikama Jugoslavije, pozvao sam vjernike Katoličke Crkve u cijelom svijetu da se ujedine u molitvi sa mnom u nedjelju 8. rujna na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Neka Vaša Uzoritost priopći tu inicijativu biskupima Hrvatske i drugih republika, pozvavši ih da za sljedeću nedjelju u svim župama svojih biskupija organiziraju posebni dan molitve za mir u cijeloj Jugoslaviji. Sa srdačnim apostolskim blagoslovom.“
Vatikan, 5. rujna 1991.
Papa Ivan Pavao II.

VICENZA, 8. RUJNA 1991.

Ovogodišnji blagdan Male Gospe 8. rujna Papa je odredio da se u Katoličkoj Crkvi po cijelom svijetu moli za mir u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Toga je dana Papa bio na svome pastirskom pohodu u talijanskoj biskupiji Vicenzi. U svome govoru na talijanskom jeziku prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja spomenuo je i ratna stradanja u Hrvatskoj:
“Danas se iz cijele Crkve, razasute svijetom, uzdižu Bogu posebne molitve kako bi se isprosio kraj borbi u Hrvatskoj i mir za sve narode Jugoslavije.

Mi smo također molili za te nakane u sinoćnjoj krunici i danas u misi prije podne, a činimo to i sada svi zajedno, utječući se zagovoru Kraljice Mira. U posljednja su se dva mjeseca umnožili oružani sukobi na području Hrvatske, uz neprestani porast nasilja. Uporaba teškog naoružanja uzrokuje bezobzirna razaranja civilnih nastambi, crkava i samostana, uz brojne mrtve i ranjene.

Narod traži spas bježeći sa svojih posjeda te se svakog dana povećava broj prognanika, prisiljenih da se suoče s vrlo velikim nevoljama. Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat.

Zapravo, nalazimo se pred sukobima za koje smo se nadali da se nikada više neće ponoviti u ovoj Europi, koju su u prošlosti već razdirale tolike okrutnosti. Nalazimo se, zatim, i pred teškom povredom duha Završnog akta iz Helsinkija o sigurnosti i suradnji u Europi, kao i Pariške povelje o Novoj Europi, koji odlučno odbacuju pribjegavanje uporabi sile kao sredstvu za rješavanje bilo kojega spora. Apeli i posrednički napori međunarodne zajednice ostali su dosad neuspješni zbog htijenja da silom prevladaju interesi jedne strane.

Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat.

Zazivamo Gospu da bi poslušala krik boli jednoga ispaćenog naroda. Molimo je da takne srca onih koji mogu ušutkati oružje i da im nadahne čuvstva mira. Zazivamo njezinu zaštitu nad sve inicijative koje su poduzete da bi se osigurao stvarni “prekid vatre” i da bi se strane privele iskrenim pregovorima koji bi osigurali slobodu i dostojanstvo svim narodima Jugoslavije, kojima treba dati mogućnost da sami odaberu vlastitu budućnost. Hrvatski narod, svi narodi Jugoslavije, imaju pravo da žive u miru, a isto tako, s druge strane, imaju dužnost pridonijeti stvaranju uvjeta za istinski mir.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er