CRKVASVECIVJERA I DUHOVNOST

Sv. Ignacije Antiohijski:”Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov”

Dok su ga lavovi komadali Ignacije je na ustima izgovarao Isusovo Ime, za koje je oduvijek govorio da ga se ne može riješiti jer mu je urezano u srce. I zaista, kaže predaja, kad su mu nakon smrti znatiželjni pogani rasporili grudi, na srcu mu je zlatnim slovima bilo zapisano: “Isus Krist”.

Danas Crkva slavi sv. Ignacija Antiohijskog, biskupa i mučenika,koji je nakon apostola nastavio izgrađivati i utvrđivati temelje Crkve. Rođen je sredinom prvog stoljeća vjerojatno u Siriji. Izabran je za biskupa u jednom od najvećih kršćanskih središta toga vremena – Antiohiji.

Na toj biskupskoj stolici bio je treći po redu biskup poslije svetoga Petra i njegova nasljednika Evodija. Neumorno se borio protiv gnostika koji su tvrdili da postoje dva boga. Ignacije je uhićen za vrijeme Trajanovih progona kršćana između 110. i 115. godine i odveden u Rim. Na tom putu Crkvama je pisao pisma, i danas važna za shvaćanje biskupske službe. Očuvano je sedam takvih pisama koja su ujedno i izvrsna duhovna literatura.

Prema stilu, pisane su u velikoj žurbi i tijek misli u njima je slobodan i ponekad zbrkan, kao da je netko zapisivao njegov slobodan govor. Uzori su mu spisi svetih Petra, Pavla i Ivana, koje slobodno citira i parafrazira. U pismima svjedoči vjeru u Kristovo božanstvo i veliki naglasak stavlja na euharistiju, koju naziva „lijekom besmrtnosti“. U svojim pismima snažno izražava želju za mučeništvom, što nije neka lakomislena težnja za slavom, nego izraz njegove vjere u uskrsnuće i nedostatka straha pred smrću.

Ignacije među prvim kršćanskim teolozima i piscima zastupa ideju da židovski šabat treba zamijeniti kršćanskim Danom Gospodnjim, nedjeljom. Prvi je upotrijebio riječ „katolička“ u smislu jedinstvenosti, univerzalnosti Crkve i prvi je o Rimskoj Crkvi pisao kao o onoj koja „predsjeda u ljubavi.“ Kad je stigao u Rim, osuđen je na smrt. U amfiteatru je bačen divljim zvijerima koje su ga rastrgale i tako se ispunila njegova želja za mučeništvom.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com/hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er