CRKVAOBITELJOSTALOVJERA I DUHOVNOST

Što mogu učiniti ako se moje djete odmaklo od vjere i crkve

Kao roditelji i kao katolici, želimo ono što je najbolje za našu djecu.

Kao roditelji i kao katolici, želimo ono što je najbolje za našu djecu. Želimo da budu sretna i zdrava, da se razvijaju u školi, interesima, talentima, da rastu u svojim prijateljstvima. No, više od svega želimo da upoznaju, ljube i služe Gospodinu za vrijeme života kako bi mogli biti s njim do kraja vremena, poručuje Blessed is She.

Osiguravamo sve što možemo kako bi naša djeca bila uspješna, kako bi jednoga dana postali odrasli ljudi koji će doprinijeti društvu. Činimo sve što možemo kako bismo ih poučili o vjeri kako bi ju jednog dana svjesno i slobodno prihvatili kao svoju. No čak i ako učinimo sve na popisu, neka djeca mogu izraziti svoju slobodnu volju i jednog dana napustiti Crkvu.

Nažalost, mnogi od nas, ako ne i svi, poznajemo nekoga tko je napustio vjeru. Čak i ako nam to nije dijete, to nam je sestra, brat, nećak, rođak ili prijatelj.

Vezani članci

Za one koji trenutno odgajaju svoju djecu ta je zamisao zastrašujuća. Za neke koji već imaju stariju djecu to može biti bolna stvarnost. Nažalost, mnogi od nas, ako ne i svi, poznajemo nekoga tko je napustio vjeru. Čak i ako nam to nije dijete, to nam je sestra, brat, nećak, rođak ili prijatelj.

Kada se suočavamo s tom situacijom, što možemo kao roditelji (braća, sestre, tetke, kumovi, prijatelji) učiniti? Kako zadržati nadu, čak kad nam se srce slama za dijete koje je napustilo Crkvu?

Evo nekoliko načina kako možete moliti za dijete ili drugu voljenu osobu da se jednoga dana vrati u okrilje Crkve.

Molitva sa Svetim Pismom

Kada molite za dijete koje je napustilo vjeru, ono što nam je najpotrebnije je povjerenje, nada i ustrajnost. Ne želimo usred boli sami izgubiti vjeru. Na sreću, postoji jako puno ulomaka u Bibliji koji nas potiču na povjerenje u Boga, na nadu i na ustrajnost u molitvi. Molite za svoje dijete, držite se istine Božje Riječi i pouzdajte se u njegova obećanja.

Psalam 34, 18: “Gospod je blizu onih, koji su skršena srca, i slomljene duše spasava.”

Psalam 40, 1: “Željno sam očekivao Gospoda; on se je milostiv prignuo k meni i čuo glasnu molitvu moju.”

Marko 11, 24: “Zato vam kažem: U molitvi možete zaželjeti, bilo štogod. Vjerujte samo, da ćete primiti, i bit će vam.”

Luka 18, 7:“A Bog izabranima svojim, koji dan i noć vapiju k njemu, da ne pomogne do njihovih prava, da ih pusti čekati?”

Rimljanima 12, 12: “Nadom se veselite; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani”

Filipljanima 4, 6-7: “Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše! I mir Božji, koji nadilazi svaki um, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.

Zagovor svetaca

U katoličkoj tradiciji možete zamoliti za poseban zagovor sv. Monike, sv. Augustina i sv. Ambrozija za nekoga tko je napustio Crkvu.

Sv. Monika 

Zaštitnica je supruga, teških brakova, majki i problematične djece. Sv. Monika je 17 godina molila za obraćenje njenog sina Augustina. Ona poznaje bol koju roditelj osjeća kada vidi da njihovo dijete napušta vjeru. No usred te boli bila je primjer strpljenja i ustrajnosti u molitvi. Ona nam pruža svjedočanstvo koliko moćne mogu biti molitve za našu djecu. Obratite se sv. Moniki za majčinsku utjehu te za snagu i ustrajnost.

Sv. Augustin 

Sv. Augustin je jedan od svetaca koji uistinu razumije što znači kada netko napusti vjeru. On je sam bio odgajan u kršćanskoj vjeri koju je kasnije napustio i živio raskalašenim životom. Njegovo obraćenje je pripisano ustrajnim molitvama njegove majke Monike i njegovom prijateljstvu s biskupom Ambrozijem. Nakon obraćenja, Augustin je postao svećenik, biskup, pisac i Crkveni naučitelj.

Sv. Ambrozije 

Dok je Monika molila za Augustina, biskup Ambrozije mu je postao dobar prijatelj te je bio ključan u njegovom obraćenju. Monika je za Ambrozija rekla da je Božji anđeo koji je iskorijenio Augustinove stare navike te ga je usmjerio prema njegovim uvjerenjima o Kristu. Dok molite za vaše dijete, molite i da neki prijatelj, neki “Ambrozije” uđe u njegov život, netko tko će mu moći pričati i oduševiti ga.

Posebne molitve

Naša nam vjera nudi brojne molitve koje uza sebe nose obećanja za one koji ih mole, kao što je krunica, krunica Božanskog milosrđa ili devetnica Presvetom Srcu Isusovu koja je bila omiljena molitva Padre Pija te ju je često molio za one koji bi to tražili od njega. Molite ove molitve (ili neku drugu) često i s vjerom, nadom i povjerenjem, predajući svoju voljenu osobu u Božje ruke.

Zapaliti svijeću

Postoji još mnogo djela koja možemo učiniti za naše dijete, kao što je zapaliti svijeću kao vidljiv izraz naše molitve, prikazati misnu nakanu, pozvati dijete ili voljenu osobu na misu, nagovor ili neki događaj povezan s vjerom, moliti za mudrost kako bismo znali kada trebamo nešto reći, a kada trebamo šutiti, slaviti Gospodina za sve ono što se još ima dogoditi u životu te osobe, ostati i dalje prisutan u njihovom životu i dati im do znanja da molimo za njih.

Jedno od najbolnijih iskustava roditeljstva je kada dijete napusti vjeru. No ne smijemo izgubiti nadu! Već trebamo svaki put iznova povjeriti svoje dijete našem Ocu. Ona pripadaju njemu više nego što pripadaju nama te iako je to teško za povjerovati, On ih beskrajno ljubi više nego mi. Naš Bog ima plan koji se sastoji od čiste dobrote za njihov život, a Isus je došao kako bi tražio i spasio izgubljene. Naš ih Gospodin zove k sebi i nikada ih neće napustiti.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er