SVIJET

ŠOKANTNO Katolički portal u Švicarskoj objavio video žene koja “služi misu”, “koncelebrant”muški lik s đakonskom štolom u duginim bojama


Kada je prije dvadesetak godina i gotovo točno dva mjeseca sedam žene na dunavskom brodu “zaređeno” za takozvane “svećenice”, nastalo je veliko uzbuđenje, uslijedile su reakcije iz Vatikana i riječ “ekskomunikacija” često se izgovarala, piše kath net.

Kontroverzna voditeljica kršćanske zajednice Monika Winter u Effrikonu/biskupija Chur izabrala je drugi put. U svakodnevnoj odjeći (barem prilagođenoj bojama dana) i bez ikakve tvrdnje o posveti, naizgled “koncelebrira” euharistijsko slavlje.

Službeni portal Švicarske katoličke crkve objavljuje odgovarajući video materijal pod naslovom: “Ovako Monika Schmid koncelebrira na euharistijskom slavlju”.

U potpuno nekritičkom tekstu koji prati članak, kath.ch piše: “Nemojte žaliti, samo to učinite: to je bio moto Monike Schmid kao vođe zajednice.

Kath.ch u videu pokazuje, kako ona tvrdi, da koncelebrira na euharistijskom slavlju.”

Snimke, koje je prema informacijama u videu, posebno napravio Benedikt Arndgen za kath.ch, prikazuju Winter na ispraćaju od aktivne crkvene službe. Tijekom posvete darova ona stoji kao “svećenica” na oltaru. Dva su muška lika s njom sa svećeničkom štolom, muški lik s đakonskom štolom u duginim bojama i ženski lik u albi bez štole.

Zajedno ovi “koncelebranti” mole euharistijsku molitvu koja sa svojim varijacijama ni blizu ne zadovoljava liturgijske norme. Koliko se može čuti, zajednica reagira pozitivno.

U svojoj propovijedi Winter između ostalog kaže: “Moći danas, od svih dana, na dan slavnog crkvenog doktora Augustina, stajati tamo i propovijedati kao žena, vjerojatno je također ‘veća slučajnost’”, iako Augustinovu sliku o ženama i seksualnom moralu oblikovalo je njegovo vlastito vrijeme. Ali također je imao na umu dobre stvari, objašnjava ona, citirajući njegovu molitvu: “Naše je srce nemirno dok se ne smiri u tebi, o Bože.” Winter se u propovjedi oslanja i na pojavu Boga u mojsijevom gorućem grmu.

Na kraju “slavlja” bivša voditeljica zajednice Winter u misu ​​uvodi i stabljiku graha, koju naziva svojim “štapom pastirice”. Dirnuta, predaje ovu palicu svom nasljedniku, velečasnom Felixu Hungeru, koji će ubuduće voditi ovu kongregaciju. Kao odgovor, svećenik izlaže “stabljiku graha”, za koju kaže da je “uzemljena”.

Članak i proces su kontroverzno komentirani na Facebook stranici kath.ch. Postoji određeno slaganje, kao primjer navodimo: “Samo je za poželjeti da gospođa Monika Schmid nađe nasljednike. Također je za svaku pohvalu i cijenjenje što joj je Crkva to omogućila, što u Rimokatoličkoj crkvi nije samo po sebi razumljivo. Ali to bi trebao biti samo početak u vremenima promjena. Možda će se ta tema zauzeti i u Njemačkoj sa Sinodalnim putem, makar neki reakcionari stali na stražnje noge.”

Drugi, međutim, izražavaju kritiku, na primjer: “Počinje mi se činiti graničnim da kath.ch već danima pokreće tu temu. Je li to doista koncelebracija? Dežurni šef je vjerojatno zakazao. Kath.ch je katolički medijski portal.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker