CRKVAVIJESTI

Papa Franjo proglasio Ivana Pavla I. blaženim pred tisućama vjernika

Papa Franjo proglasio je u nedjelju, 4. rujna časnoga slugu Božjega papu Ivana Pavla I. blaženim.

Beatifikacija je održana tijekom euharistijskog slavlja na mnoštvom hodočasnika ispunjenom Trgu sv. Petra u Vatikanu kojim je predsjedao Papa. Molbu za beatifikaciju pročitao je biskup Belluno-Feltrea mons. Renato Marangoni, u čijoj se biskupiji postupak za proglašenje blaženim iznimno vodio. Naime u pravilu se kauza za proglašenje blaženim i svetim vodi u biskupiji u kojoj je kandidat za blaženika i sveca umro, no u ovom se slučaju postupak iznimno vodio u rodnoj biskupiji pokojnog pape Lucianija.

Nakon što je biskup Marangoni pročitao molbu za beatifikaciju s kratkim životopisom Ivana Pavla I., papa Franjo izgovorio je formulu koja izražava prijedlog za čašćenje novog blaženika u cijeloj Crkvi.

Na Trg je tijekom beatifikacije donesen relikvijar s moćima – vlastoručnim spisom o trima teološkim krepostima pape Lucianija. Riječ je o shemi razmišljanja koje je Luciani izdiktirao 1956.

Vezani članci

Na početku svečanog misnog slavlja na Trgu svetog Petra otkriven je portret novog blaženika, pape Lucianija čiji je autor kineski umjetnik Yan Zhang.

Uoči beatifikacije, u subotu, 3. rujna u Bazilici sv. Ivana Lateranskog u organizaciji Rimske biskupije održano je molitveno bdjenje kojim je predsjedao kardinal Angelo De Donati. Na bdjenju su sudjelovali također vjernici iz biskupija s talijanskog Sjevera Belluno Feltre, Vittorio Veneto i Venecija sa svojim biskupima i svećenicima.

Beatifikacijom Ivana Pavla I. upotpunjen je niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er