EUROPAVIJESTI

Snježna oluja koja je paralizirala Madrid ide prema Balkanu

Pripremite što deblje jakne, šalove i rukavice, jer će se narednih dana temperature u nekim gradovima u BiH spustiti i do -10 stupnjeva Celzijusovih, kažu meteorolozi.

Objašnjavaju da nakon znatno toplije prve dekade siječnja, u narednim danima u naše krajeve stiže prava zima, svakog narednog dana temperature će se postepeno snižavati i neće imati pozitivnu vrijednost. “U urbanijim područjima temperatura će već u petak ići do -10, pa i u subotu, a posebno u nedjelju. Od ponedjeljka bi trebalo doći do porasta temperature, ali ne porasta koji bi donio neku vrstu proljećnog vremena, nego samo povratak u normalu.

Petak, subota i nedjelja bi trebali biti ledeni dani, a tada maksimalna temperatura ne dobije pozitivnu vrijednost”, rekao je za Nezavisne novine meteorolog Nebojša Kuštrinović. Prema riječima Kuštrinovića, iako će zima biti toplija od višegodišnjeg prosjeka, možemo očekivati zračne mase polarnog porijekla te niske temperature. “Po dugoročnim prognozama, koje su nezahvalne, predviđeno je da će opet krajem ovog mjeseca temperatura ići u vrijednosti koje govore o ledenim danima”, ističe Kuštrinović.

Meteorolog Nedim Sladić za N1 je rekao kako je pred nama najhladnije razdoblje ove godine, a na planinama se očekuju temperature i do -20. “Vedrina neba, vjetar i svježina su tri faktora koja su ključna za intenzitet hladnoće u ovim danima”, pojasnio je Sladić. Kako prenosi 24sata.hr, oluja koja je zaledila Madrid ide prema Balkanu.   Madrid je danima bio pod snijegom i ledom, napadalo ga je preko pola metra što je prvi put u 50 godina. U nekim dijelovima Španjolske bilo je -36 stupnjeva.

Posljedice su to oluje Filomene koja se preselila preko Sredozemlja i već je zahvatila istok Balkana. Srbija će uskoro osjetiti polarni val koji Filomena donosi, a uskoro će to osjetiti Grčka i Turska. Dijelove ciklonalnog sustava osjetit ćemo i Hrvatska, jer će jedan ogranak oluje zahvatiti i to područje. Obzirom da će polarni val zahvatiti našu regiju, isto se možemo očekivati i u BiH. 

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er