MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Snažna pobožnost svetom Josipu koji čini nezamisliva čudesa

Bezbrojne su milosti koje sveti Josip udjeljuje onima koji ustrajno pristupaju ovoj malo poznatoj pobožnosti, što nas tjera da se vratimo temeljnim trenucima njegova života, Isusa i Marije. Divna prilika za molitvu i povjerenje svetom Josipu, zaštitniku sveopće Crkve i zaštitniku Svete obitelji.

Kada razmišljamo o boli koju je Isus ponudio, obično je povezujemo s onom koju je doživjela Marija, njegova Majka. Ali ne možemo previdjeti patnje svetog Josipa, Isusovog poočima i ključne osobe u projektu spasenja čovječanstva. Postoji jedna pobožnost koju ne poznaje svatko, koju možemo započeti svaki dan, a koja nam omogućuje da tijekom cijele godine uživamo njegovu očinsku zaštitu.

Kad pomislimo na bol koju je majka mogla podnijeti gledajući svoga Sina kako umire, odmah pomislimo na Mariju, Gospu Žalosnu. A dobro znamo da pobožnost prema “Sedam Marijinih žalosti” prati tu vrlo jaku bol. No, znamo li da postoji i slična pobožnost prema svetom Josipu? Rečeno je da je prije nekoliko stoljeća svetac svojim mnogobrojnim poklonicima dao put blagoslova svima onima koji su molili za njegovih sedam boli i sedam radosti.

Ova se pobožnost može pratiti unatrag do oca Giovannija da Fana. Kapucin je zapisao da su se dvojica fratara čudesno spasila od brodoloma upravo intervencijom svetog Josipa, koji se ukazao govoreći: “Ja sam sveti Josipe, najdostojniji zaručnik Presvete Majke Božje, kojoj si toliko toga preporučio … I nedavno sam molio, iz beskrajnog božanskog milosrđa, da svaka osoba koja izgovori sedam “Oče naša” i sedam “Zdravo Marija” svaki dan, cijelu godinu, razmišljajući o sedam boli koje sam imao u svijetu, od Boga će dobiti svaku milost koja je u skladu s njegovim duhovnim dobrom”.

Vezani članci

Otac Giovanni je, pripovijedajući ovu čudesnu priču, upoznao cijelu Crkvu s ovom posebnom i posebnom pobožnošću, koja će zatim biti popraćena davanjem oprosta od velikih papa, poput pape Pija VII., pape Grgura XVI. i pape Pio IX.

Priča o ovoj pobožnosti, kako rekosmo, počinje od opisa ovog ukazanja: “Manji fratar Observanca, vrijedan povjerenja, rekao mi je da, budući da su dva brata spomenutog Reda na brodu koji ide u Flandriju, s oko tri stotine ljudi, koje je zahvatila velika oluja koja je trajala osam dana. Jedan od tih fratara bio je propovjednik i vrlo privržen svetom Josipu, kojemu se svim srcem preporučio. Lađa je potopljena sa svim tim ljudima i fratar sa svojim pratiocem našli su se u moru na stolu, uvijek se s velikom vjerom preporučujući svetom Josipu” – opisuje. Tek trećeg dana na sredini ovog stola pojavio se lijepi mladić i, nakon što su ih pozdravili, trojica fratara našla su se klečeći na zemlji. Odatle su ga trojica s velikom pobožnošću upitala tko je on i odatle se otkrio kao sveti Josip.

7 boli i radosti svetog Josipa: kako moliti; Pobožnost se tada proširila iako je još uvijek malo poznata. Poznata je pod nazivom “Sedam žalosti – radosti” svetog Josipa i, koliko po svojoj rasprostranjenosti, toliko i po trajanju, temelji se na otajstvima skrivenog Isusova života, gdje je sam sveti Josip zajedno s Marijom, uključen.

Sedam boli i sedam radosti svetog Josipa moli se cijelu godinu, svaki dan, a onima koji čvrsto vjeruju mogu pomoći da prebrode razdoblje patnje i tjeskobe, ali i da se prosvijetle u najtežim izborima da uz voditelja svetog Josipa učini čovjeka čestitim i pravednim, od Boga odabranim.

Josipovih sedam boli i sedam radosti

Josipovih sedam boli i sedam radosti

Utjelovljenje

Sveti Josipe u ime tvojih boli, koje si osijećao ne znajući za Isusovo utjelovljenje po Anđelu, i za radost koju Ti je navijestio anđeo da će Marija biti Majka Spasiteljeva, molimo za tvoj zagovor.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Rođenje

Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao tražeći sklonište u Betlehemu i u ime radosti, kada si se klanjao Isusu novorođenom u špilji, molim za tvoj zagovor.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Obrezanje

Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao promatrajući prvi put kaplje krvi Isusove, i u ime radosti kad si mu davao ime Isus prema želji neba, molim te da nas zagovaraš kod Boba.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Šimunovo proroštvo

Sveti Josipe, u ime tvoje boli koju si osjećao čuvši da će Isus biti znak, kome će se protiviti, i kad si čuo da će Srce Marijino biti probodeno mačem boli, i u ime radosti koju si osjećao prikazujući Isusa u hramu kao Otkupitelja Izraela, molimo te, zagovaraj nas.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Bijeg u Egipat

Sveti Josipe, u ime boli, koju si osjećao, kad si čuo opomenu anđela da moraš bježati s Isusom i Marijom u Egipat, jer ga Herod želi ubiti, i u ime radosti, koju si osjećao vidjevši da ćeš s Isusom na rukama izbijeći opasnost, zagovaraj nas.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Povratak iz Egipta

Sveti Josipe, u ime boli, koju si osjećao na povratku iz Egipta u strahu za Isusa, a u ime radosti, koju si osjećao, kad ti je anđeo rekao da ideš u Nazaret i da je nestalo opasnosti, zagovaraj nas.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Isus izgubljen i pronađen u Jeruzalemu

Sveti Josipe, u ime tvoje boli, koju si osjećao za tri dana tražeći Isusa, i u ime radosti, koju si osjećao našavši ga u hramu zagovaraj nas.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er