VJERA I DUHOVNOST

Smiju li katolici ići kod bioenergetičara?

Smiju li katolici ići kod bioenergetičara?

Bioenergija je pseudoznanstvena iscjeliteljska tehnika, tvrdi njezin dobar poznavatelj svećenik franjevac dr. Josip Blažević, koja se temelji na okultnoj anatomiji duha. A dr. fra Blažević čijim smo se znanjima više puta koristili odgovarajući na ovakva i slična pitanja, svoju tvrdnju temelji na proučavanju literature poznatih bioenergetičara jednako kao i na svjedočanstvima osoba koje su prošle njihove tretmane, donosi Glas Koncila.

“Ako se izuzme utjecaj placebo-efekta, izražavamo najdublju sumnju i u bilo kakvu učinkovitost bioenergetičarskih postupaka”, kaže, i potpuno je u pravu jer takve se “terapije” temelje na razmišljanju da treba odbaciti tradicionalnu medicinu jer ona vodi brigu samo o jednom aspektu bolesnika, onom fizičkom, a duhovnu zanemaruje. Zato smo i pisali da je doista potrebno dobro prosuditi sadržaje, izvore, kriterije primjene, znanstvenu vjerodostojnost, duhovno-vjersku dimenziju i eventualni okultistički sadržaj takve terapije.

“Na primjer, zabrinjavajućim bi svakako trebalo smatrati tvrdnje da ‘bioenergičar’ posjeduje ‘moći’, da mu je moguće ‘biti učinkovit na daljinu’ (npr. nazovete osobu u TV-studiju, a ona vam uz pomoć viska odredi ‘zdravstveni karton’ i metode liječenja!?), ili pak da ima ‘univerzalnu učinkovitost’ kojom utječe na energije”, te bi sva stajališta “bioenergetičara” trebalo usporediti s kršćanskim stajalištima o zdravlju i ozdravljenju te o spasenju koji su Božje djelo nad čovjekom, a ne čovjekovo djelo preko “božanskih energija” koje su u njemu.

Mnogo je toga, dakle, u jasnoj opreci s kršćanskom vjerom jer je i sam “svijet bioenergije” često povezan sa stvarnostima “new agea” koje nisu kršćanske ni po čemu, a kada tvrde da mogu “podvrgnuti okultne sile da bi nekoga ozdravili”, u jasnom su proturječju s katoličkom vjerom, što možete pročitati u Katekizmu Katoličke Crkve, brojevi 215 i dalje.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er