CRKVAPAPA FRANJO

Slavlje Nedjelje muke Gospodnje na Trgu svetoga Petra

Papa Franjo je danas na Trgu svetoga Petra predvodio slavlje Nedjelje muke Gospodnje, Cvjetnice; posljednje nedjelje prije Uskrsa. Spomen na svečani ulazak Gospodinov u Jeruzalem prethodio je misi na kojoj evanđeoski odlomak pripovijeda o Kristovoj muci. Na kraju liturgije, ostajući ispred bazilike, Sveti je Otac predmolio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja

U prisutnosti oko 60.000 vjernika, slavlje Nedjelje muke Gospodnje koje je predvodio papa Franjo započelo je spomenom ulaska Gospodinova u Jeruzalem, o kojemu je pročitan odlomak iz Markova Evanđelja, a koji je prethodio misnom slavlju. Papa je blagoslovio i svetom vodom poškropio maslinove grančice, simbol današnjeg dana, koje su vjernici okupljeni na Trgu svetoga Petra držali u rukama. Uslijedila je procesija, od središta trga prema bazilici, s više od 400 „palmonoša“.

Kristova muka

Prizor se potom radikalno mijenja: liturgija Riječi euharistijskoga slavlja uključuje pjevano čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krista iz Evanđelja po Marku. Kroz njegove riječi proživljavamo Isusovu muku u svoj njezinoj okrutnosti. Nakon spomena na muku uslijedio je trenutak šutnje. Kristova patnja sadrži boli svih vremena i cijeloga čovječanstva, a čovječanstvo se sa svojim slabostima prikazalo Gospodinu u općoj molitvi i molitvi vjernika. Molilo se za Crkvu, da uvijek traži jedinstvo, pomirenje i zajedništvo; za vladare pozvane njegovati mir i dobro naroda; za sve muškarce i žene koji pate; za progonjene kršćane; za svaku kršćansku zajednicu kako bi svjedočila vlastitu vjeru, u molitvi i ljubavi, Vatican News.

Na kraju slavlja, ostajući ispred bazilike, papa Franjo je predmolio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja, a potom udijelio svoj blagoslov te u papamobilu prošao cijelim trgom pozdravljajući vjernike i hodočasnike.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er