VJERA I DUHOVNOST

Počinje li Veliki tjedan uvijek punim mjesecom?

Veliki tjedan često počinje punim mjesecom, zbog činjenice da Uskrs na zapadu uvijek pada nakon prvog punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija.

Veliki tjedan i slavlje Uskrsa svake su godine različiti datumi jer nisu vezani za određeni dan u godini. Uskrs je jedan od pokretnih blagdana liturgijskog kalendara. Od samog početka Crkve svetkovina Uskrsnuća našega Gospodina slavila se u odnosu na židovski blagdan Pashe. Budući da su se događaji Kristove muke i uskrsnuća dogodili u tom kontekstu, kršćani su uvijek smatrali da bi trebali slaviti njegovo uskrsnuće na isti način, a ne na fiksni datum u kalendaru. Prema normama koje je uspostavio Nicejski koncil (325.) i kasnije usvojenim za zapadno kršćanstvo na Sinodi u Whitbyju, Uskrsna nedjelja svake godine pada prve nedjelje nakon prvog punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija, piše Aleteia.

Ovaj izračun koji prihvaća Rimokatolička crkva ne ovisi o izračunu Pashe prema židovskom kalendaru. Postoji nekoliko različitih pravila koja reguliraju židovsko slavlje Pashe, a kršćani su se odlučili razlikovati i osloniti se na vlastitu računicu. Izračun Uskrsa također ne ovisi o vremenu astronomskog proljetnog ekvinocija, koji se razlikuje od godine do godine. Umjesto toga, 20. ožujka smatra se “liturgijskim” ekvinocijem, čak i u onim dijelovima svijeta gdje ožujak označava početak jeseni.

Prvi puni mjesec nakon proljetnog ekvinocija mijenja se svake godine. Puni mjesec Velikog tjedna može pasti bilo koji dan od ponedjeljka do Velike subote. Jedno je sigurno: ako ikada pogledate u nebo tijekom Velikog tjedna, vjerojatno ćete vidjeti pun mjesec.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er