PAPA FRANJO

Razotkriveno! 5 kontroverznih stvari koje Papa Franjo NIJE rekao

Papa Franjo nije rekao ove stvari! Tijekom proteklih 10 godina papinstva pape Franje, razne novinske kuće i pojedinci pogrešno su citirali ili izvrtali riječi i izraze Svetog Oca. To često dovodi do opće zbunjenosti među vjernicima. Ispod je pet stvari koje papa Franjo nije rekao.

Neke su fraze ili izvučene iz konteksta, ili ih uopće nije izgovorio.

1) “Tko sam ja da sudim?” Mediji su parafrazirali “tko sam ja da sudim?” u nešto što papa Franjo nije rekao. Često će sekularni mediji izvrtati njegove riječi kako bi implicirali da Crkva odobrava ili će promijeniti svoje učenje o homoseksualnim zajednicama. Međutim, Sveti je Otac pojasnio ovu izjavu u knjizi talijanskog novinara Andree Torniellija “Ime Boga je milosrđe”. “Tom sam prilikom rekao ovo: Ako je osoba gay i traži Gospodina i voljan je, tko sam ja da sudim toj osobi?” rekao je papa Franjo. “Parafrazirao sam napamet Katekizam Katoličke Crkve, gdje stoji da s tim ljudima treba postupati delikatno, a ne marginalizirati ih.”

“Drago mi je da je riječ o ‘homoseksualnim osobama’ jer prije svega dolazi pojedinačna osoba, u svojoj cjelovitosti i dostojanstvu. A ljude ne treba definirati samo njihovim seksualnim sklonostima: ne zaboravimo da Bog voli sva svoja stvorenja i da smo predodređeni primiti njegovu beskrajnu ljubav. “Više volim da homoseksualci dolaze na ispovijed, da budu blizu Gospodina i da svi zajedno molimo. Možete ih savjetovati da mole, pokažu dobru volju, pokažu im put i prate ih duž njega.”

2) “Ne morate vjerovati u Boga da biste otišli u raj. Independent je osmislio naslov koji glasi: “Papa Franjo uvjerava ateiste: Ne morate vjerovati u Boga da biste otišli u raj.” Međutim, papa Franjo to nikada nije rekao. Evo originalnog citata: “Pitate prije svega oprašta li Bog kršćana onima koji ne vjeruju i ne traže vjeru. S obzirom na to da – a to je temeljno – Božje milosrđe nema granica ako onaj koji traži milosrđe to čini skrušeno i iskrena srca, problem za one koji ne vjeruju u Boga je u poslušnosti vlastitoj savjesti. “

U stvari, slušati i pokoravati se znači odlučivati o tome što se smatra dobrim ili zlim. Dobrota ili zloća našeg ponašanja ovisi o ovoj odluci.” Iako papa Franjo nije pojasnio idu li nevjernici u raj, nije rekao “ne morate vjerovati u Boga da biste otišli u raj”.

3) “Kuran i Biblija su isto.” Iako Papa Franjo potiče međureligijski dijalog, on nikada nije rekao da su “Kuran i Biblija isti”. Neki mediji čak su izvijestili da je rekao da bi se kršćanstvo i islam trebali spojiti. Međutim, Vatikan je opovrgao te tvrdnje.

4) “Ne vjerujem u pakao.” Pokojni talijanski novinar Eugenio Scalfari izvijestio je da je papa Franjo zanijekao postojanje pakla u intervjuu iz ožujka 2018., što je Vatikan opovrgao u izjavi. “Ono što je autor objavio… rezultat je njegove rekonstrukcije, u kojoj se ne citiraju doslovne riječi koje je Papa izrekao”, stoji u odgovoru Vatikana. “Nijedan citat gore navedenog članka ne smije se stoga smatrati vjernim prijepisom riječi Svetog Oca.” Papa Franjo je u javnim govorima govorio o paklu. On je 2014. upozoravao mafijaše da se pokaju “dok još ima vremena, da ne završite u paklu. To vas čeka ako nastavite ovim putem.”

5) “Nemojte se razmnožavati kao zečevi.” U intervjuu iz 2015. papa Franjo izazvao je kontroverzu ovim citatom: “Neki misle — oprostite na jeziku — da, da bismo bili dobri katolici, moramo biti poput zečeva. Ne. Odgovorno roditeljstvo.” Međutim, mnogi mainstream mediji izvukli su njegove riječi iz konteksta, što je rezultiralo masovnom zbunjenošću među katolicima, posebno onima s velikim obiteljima. Ovom izjavom papa Franjo samo potiče na odgovorno roditeljstvo.

Papa nikada nije rekao “nemojte se razmnožavati kao zečevi”, niti je proturječio učenju Crkve o kontroli rađanja i kontracepciji. Evo cijelog konteksta: “Prije nekoliko mjeseci u župi sam upoznao ženu koja je bila trudna sa svojim osmim djetetom, koja je imala sedam carskih rezova”, objasnio je papa Franjo. “Ali želi li ona sedmoro ostaviti kao siročad? Ovo je iskušavanje Boga. Govorim o odgovornom očinstvu.

Ovo je put: odgovorno očinstvo.” “[Ta bi žena mogla reći], ‘Ne, ali vjerujem u Boga.’ Ali Bog vam daje metode da budete odgovorni. Neki misle da, oprostite ako upotrijebim tu riječ, da bismo bili dobri katolici, moramo biti kao zečevi. Ne. Odgovorno roditeljstvo! To je jasno i zato u Crkvi postoje bračne skupine; postoje stručnjaci za ovo pitanje; postoje pastori koje čovjek može [potražiti], a ja znam toliko, mnogo načina koji su dopušteni i koji su pomogli ovome.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er