CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Prvo čudo po zagovoru sv. Maravillas od Isusa

Prvo čudo po zagovoru svete Maravillas vezuje se uz ozdravljenje tada
dvadesetdvogodišnje Alfonse Garcia Blazquez iz Salamanke u Španjolskoj.


Alfonsa je 5. srpnja 1976. g. zadobila jako visoku temperaturu koja se nije smanjivala ni nakon uzimanja brojnih lijekova. Desetak dana kasnije otišla je u bolnicu Svetog Trojstva gdje joj je doktor dijagnosticirao agranulocitozu i sepsu što je za posljedicu imalo zatajenje organa.

Bolesnici kojima se dijagnosticira ta bolest većinom imaju jako male šanse za preživljavanjem jer nedostatak bijelih krvnih zrnaca onemogućuje imunološkom sustavu da se bori protiv štetnih mikroorganizama pa tako i najmanja infekcija može izazvati sepsu te, kao u Alfonsinom slučaju, zatajenje organa, točnije jetre i bubrega.


Nakon što je Alfonsa saznala svoju dijagnozu, uz nju se u bolnici slučajno zateklačasna sestra Monika koja joj je savjetovala da se moli svetoj Maravillas. Iako Alfonsa nije bila vjernica te se često izrugivala sa svećenicima i časnim sestrama, prihvatila je savjet.
Bez obzira na molitve, Alfonsino je stanje bivalo sve lošije te su joj počeli otkazivati bubrezi, pluća i čitavi probavni sustav, a i krv se počela zgrušavati četvrtog rujna su je odveli na hitnu operaciju nakon koje je skoro završila u komi.

Iako jako slaba, Alfonsa je nastavila moliti te je zavapila: „Majko, zar me nećeš ozdraviti?”
Doktori su pomalo odustajali od nje. Nisu vjerovali da će preživjeti noć. Jedan se čak oprostio od nje, vjerujući da je više neće vidjeti. Znajući da joj brojne transfuzije krvi ne pomažu i iako je imala temperaturu preko 41, misleći da joj nema spasa, Alfonsa je molila s još više ustrajnosti.
Jedna je karmelićanka tu noć ostavila pored njezina kreveta sliku svete Maravillas i dogodilo se čudo, već nekoliko dana kasnije, točnije 11. rujna, Alfonsa je bila potpuno zdrava.

Kada se ujutro probudila, shvatila je da se dobro osjeća i da su svi simptomi
nestali, a brojne pretrage su ubrzo potvrdile njezino čudesno ozdravljenje. Jedan od doktora koji ju je liječio, također ga je nazvao čudesnim jer kaže da jednostavno nema drugog objašnjenja.
Alfonsa je kasnije izjavila da se često pita zašto se baš ona spasila, a toliki mladi ljudi umiru. Taj je dar odlučila iskoristiti kao priliku da bude bolja osoba te je od tada na poseban način slavila svaku svetkovinu svete Maravillas (11. prosinca).


Temeljem ovog događaja, papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženom Maravillas od Isusa 10. svibnja 1998. g. u Rimu te potom 2003. u Madridu svetom. Od tada, a već i za života, brojni vjernici svjedoče o moćnom zagovoru ove svetice. Sveta Maravillas je tako postala velika zagovornica u brojnim i naizgled bezizlaznim situacijama.
Osnivajući Karmele – njih 11 koji i danas žive po Konstitucijama i Pravilima svete Terezije od Isusa – stekla je puno poznanstava koji su nakon njezine smrti svjedočili da je umrla na glasu svetosti te su molili za njezin zagovor odmah nakon njezine smrti.

I danas se pobožnost prema svetici posebno gaji u Karmelima koje je ona osnovala, no njezino je ime obišlo gotovo čitav svijet. Karmel u Aldehueli (u kojemu je svetica preminula) gotovo svakog dana prima svjedočanstva o uslišenim molitvama iz brojnih država, a neka od njih možete pročitati i na fb stranici: https://www.facebook.com/sveta.maravillas/

Izuzetno nas veseli da odnedavno svi oni koji žele svetu Maravillas pobliže upoznati to mogu putem životopisa svetice naziva: „Ako mu ti dopustiš…“. Knjiga su napisale anonimne autorice, njezine kćeri, i sve to na temelju dokumenata, izvješća, dnevnika, ali i pisama same svetice. Čitajući retke moći ćete uvidjeti kako je svetica čitava svog života uistinu živjela svoju poznatu krilaticu: „Kako Bog želi, što Bog želi, kad Bog želi“.

www.medjugorje-news.com autor: Danijela Radan

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er