CRKVAVIJESTI

Preminula redovnica koja je potajno od komunista krstila djecu

Redovnica Marije Kaleta koja je potajno krstila djecu za vrijeme diktature Envera Hoxhe u rodnoj Albaniji umrla je 2. siječnja u 92. godini. Unatoč progonima, sestra Marije je svaki dan potajno nosila pričest bolesnima i umirućima riskirajući život u ime vjere, a potajno je krstila i dijete komunističkog vođe.

Sestra Marije Kaleta koja je potajno krstila djecu za vrijeme diktature Envera Hoxhe u svojoj rodnoj Albaniji umrla je 2. siječnja u 92. godini, prenosi Aleteia.

Komunistički režim Envera Hoxhe proganjao je i ubijao katolike i sustavno uništavao crkve s ciljem nametanja ateističke države, kao što se događalo i u drugim zemljama pod komunizmom poput Sovjetskog Saveza, Kine, Sjeverne Koreje, Kube, Kambodže ili Vijetnama. U Albaniji je režim bio na vlasti od 1940. do 1992. godine.

Unatoč progonima, sestra Marije je svaki dan potajno nosila pričest bolesnima i umirućima riskirajući život u ime vjere. I sama je posvjedočila tijekom susreta s papom Franjom u Albaniji 2014. da je djecu krstila potajno od komunista. Papa nikada nije zaboravio svjedočanstvo časne sestre, a četiri godine nakon tog apostolskog putovanja sjetio se nje kao “lijepog primjera kako Crkva može biti majka”.

Jednom prilikom redovnicu je na ulici zaustavila žena koja je s djetetom u naručju trčala prema njoj. “Tražila me je da joj krstim kćerkicu.” Bila je to supruga komunističkog vođe što je uplašilo sestru Marije.

“Odgovorila sam da nemam ništa potrebno za krštenje jer smo bile na ulici, ali ona je imala silnu želju i rekla mi da je u blizini kanal. Rekla sam da nemam ništa za zahvatiti vodu, ali je toliko inzistirala na krštenju djeteta da sam, vidjevši njezinu vjeru izula svoje plastične cipele, uzela vodu iz kanala i krstila djevojčicu.”

50 godina čekanja na polaganje redovničkih zavjeta

Sestra Marije Kaleta je vrlo mlada uspjela ući u samostan sestara stigmatinki zahvaljujući pomoći strica svećenika. Bile su to četrdesete godine 20. stoljeća, a pod jakim ateizmom komunističkog režima trebalo je čekati gotovo 50 godina na polaganje vječnih redovničkih zavjeta, 1991. godine.

Vlada je zatvorila samostane i prisilila redovnice da se vrate kući. Nakon očeve smrti, sestra Marije živjela je sama u obiteljskoj kući, “čuvajući vjeru živom u srcima vjernika, makar i potajno”. Uz pomoć nekih svećenika uspjela je zadržati Presveti Sakrament kod kuće te ga nositi bolesnima i umirućima.

“Kad pogledam unatrag, čini mi se nevjerojatnim da smo uspjeli izdržati tolike strašne patnje. Znam da nam je Bog dao snagu, strpljenje i nadu. Bog je dao snagu onima koje je pozvao i već me je nagradio, ovdje na Zemlji, za svaku proživljenu patnju.”

2. siječnja u samostanu Skadar na sjeveru Albanije sestra Marije Kaleta koja je potajno krstila djecu od komunista napustila je ovaj svijet prema punini vječne nagrade.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button