CRKVAREGIJASVIJET

Ponovno vraćanje muzeja Aja Sofija u svojstvo džamije. Prosvijedne note Grka, Amerikanaca i kršćana diljem svijeta

Agia Sofija “Aja Sofija” je bila crkva u Konstatinopolu sve do pada u ruke turaka 1453 godine. Tada je crkva preinačena u džamiju da bi Mustafa Kemal Ataturk 1935 godine u znak solidarnosti crkvu preinačio u muzej.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

Vezani članci

“Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine”, dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku “iznenađuju” te izjave i dodao da “nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima”.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”.

Također, patrijah koptske crkve za Tursku i bliski istok je predložio ako će već Aja Sofija služiti za religijske obrede, da se vrše muslimanski i kršćanski obredi u istoj crkvi/džamiji, ali tu mogućnost Erdogan je glatko odbio. Također pojedini Turci ali u manjem broju protive se Erdoganovom planu, jer smatraju da će im ta promijena uništiti turizam. Sve obrede od 1935 turci su obavljali u Plavoj džamiji, u blizini Aja Sofije.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er