CRKVAZANIMLJIVOSTI

Pariška katedrala Notre Dame trebala bi ponovno otvoriti svoja vrata na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Pet godina nakon razornog požara, pariška katedrala Notre Dame trebala bi ponovno otvoriti svoja vrata na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2024.

Nadbiskup Laurent Ulrich predstavio je veliki raspored proslava kojima će obilježiti važnu prigodu, pozivajući vjernike i javnost da svjedoče “ponovnom rođenju” ovog arhitektonskog remek-djela. Svečanosti će započeti 23. studenoga, procesijom koja će nositi cijenjeni kip Notre Dame (čudesno pošteđen od plamena) natrag na mjesto koje mu pripada u katedrali.

Ovo označava vrhunac dugog putovanja obnove i simboličan povratak katedrale u srce Pariza. Službena inauguracija odvijat će se tijekom tri dana, počevši posebnom ceremonijom 7. prosinca.

Dana 8. prosinca održat će se prva misa u obnovljenoj katedrali, koja se poklapa s drugom nedjeljom došašća. Ovo označava novo poglavlje za Notre Dame – ono ispunjeno nadom i duhovnom obnovom. Ali slavlje tu ne prestaje. Uslijedit će “oktava” s dnevnim svečanim slavljima od 8. do 15. prosinca, svaka s jedinstvenom temom. Nadbiskup Ulrich upućuje srdačan poziv svima (javnim osobama, donatorima, restauratorskim timovima, vatrogascima koji su hrabro spasili zgradu i, naravno, “narodu Pariza”) da se pridruže zajedničkoj radosti i svjedoče ponovnom rođenju voljene pariške katedrale.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er