CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Zapad ne bi trebao “izvoziti” demokraciju u druge zemlje

Papa Franjo naveo je primjere zapadne intervencije u Libiji i Iraku tvrdeći da Zapad ne bi trebao “izvoziti” demokraciju u druge zemlje, prema nedavno objavljenom intervjuu. Papini komentari objavljeni su u talijanskim novinama La Stampa i izvađeni iz knjige koju su ovaj tjedan objavili novinari Francesca Ambrogetti i Sergio Rubin, “Niste sami: izazovi, odgovori, nade”.

U ulomku iz knjige, autori su papu pitali o “odgovornostima najrazvijenijih zemalja” za “kaos” koji doživljavaju druge nacije. Franjo je odgovorio da je taj kaos dijelom uzrokovan “neuspjehom Zapada u njegovom pokušaju da uveze vlastitu vrstu demokracije” u neke zemlje diljem svijeta, piše CNA

“Mislimo na Libiju koju, čini se, vode samo vrlo jake ličnosti poput Gadafija”, rekao je papa. “Jedan Libijac mi je rekao da su nekada imali samo jednog Gadafija, a sada ih imaju 53.” Slično je Sveti Otac ukazao i na rat u Iraku, koji je nazvao “pravom sramotom” i “jednom od najgorih okrutnosti”. Snage predvođene SAD-om porazile su iračku vojsku i svrgnule predsjednika Saddama Husseina, ostavljajući na njegovom mjestu zemlju napetu pogoršanim sektaškim nasiljem. “Saddam Hussein sigurno nije bio mali anđeo, naprotiv”, rekao je Franjo, “ali Irak je bio prilično stabilna zemlja.” Papa je upozorio da “ne brani Gadaffija ili Husseina”. Ali, ustvrdio je, “organizirana anarhija i drugi ratovi” uslijedili su nakon tih sukoba. “Stoga vjerujem da ne smijemo izvoziti našu demokraciju u druge zemlje, nego im pomoći da razviju proces demokratskog sazrijevanja prema svojim karakteristikama”, rekao je Franjo. “Nemojte voditi rat za uvoz demokracije koju njihovi narodi ne mogu asimilirati.”

Papa je istaknuo da neke zemlje, poput monarhija, “vjerojatno nikada neće prihvatiti demokraciju”, ali nacije “mogu pomoći da se osigura veće sudjelovanje” u tim slučajevima. Papa je priznao da je “ignorant u smislu međunarodne politike”, iako je rekao da uspon Islamske države (ISIS) ukazuje na “nesretan izbor Zapada”. Ambrogetti je novinar rođen u Italiji, dok je Rubin iz Argentine; njih su dvojica prethodno surađivala na knjizi iz 2014. “Papa Franjo: Njegov život vlastitim riječima”. Rubin je također napisao Franjinu biografiju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er