CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Strah je…

Papa Franjo tijekom podnevnog Angelusa, na Trgu svetoga Petra, kazao je, kako u evanđelju ove nedjelje (usp. Mt 10, 26-33) Isus upućuje poziv svojim učenicima da se ne boje, da budu snažni i hrabri u životnim izazovima, upozorava ih na nevolje koje ih čekaju.  

– Današnji odlomak dio je misijskog govora s kojim Učitelj priprema apostole za prvo iskustvo naviještanja Kraljevstva Božjega, ustrajno ih poziva ‘da se ne boje’, jer je strah najgori neprijatelj našega kršćanskog života, te opisuje tri konkretne situacije s kojima će se suočiti. Prva od njih je neprijateljstvo onih koji bi željeli ušutkati Božju Riječ, uljepšati ju ili željeti da zašute oni koji ju naviještaju.

U ovom slučaju Isus ohrabruje apostole u širenju poruku spasenja koju im je povjerio. Za taj tren poruku je poslao s oprezom, gotovo u tajnosti, maloj grupi apostola. Ali oni će ju morati izreći ‘na svjetlu’, to jest otvoreno, i naviještati ‘s balkona’, odnosno javno, njegovo Evanđelje – ističe papa Franjo.  

Dodaje kako druga poteškoća s kojom će se Kristovi misionari susresti jest fizička prijetnja protiv njih, odnosno progon usmjeren protiv njih samih, do te mjere da će ih ubiti. Naglasio je kako se ovo Isusovo proročanstvo ispunja kroz sva vremena, te kako je to bolna stvarnost, ali potvrđuje vjernost svjedoka.  

– Koliki kršćani su i danas progonjeni diljem svijeta! Ako trpe zbog Evanđelja i s ljubavlju, oni su mučenici naših dana. Tim učenicima današnjice i sutrašnjice koji trpe progon, Isus preporučuje: ‘Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali dušu ne mogu ubiti’. Ne smijemo se uplašiti onih koji pokušavaju arogantnošću i nasiljem ugasiti snagu evangelizacije. U stvari, oni ne mogu učiniti ništa protiv duše, to jest, protiv zajedništva s Bogom: to nitko ne može oduzeti učenicima, jer je to Božji dar.

Jedini strah koji učenik treba imati je taj da će izgubiti taj božanski dar, prijateljstvo s Bogom, odričući se života u skladu s Evanđeljem i tako zadobivati moralnu smrt, koja je posljedica grijeha – rekao je Sveti Otac. Također, dodaje da na treću vrstu kušnje s kojom će se apostoli suočiti, Isus ukazuje na osjećaj da će neki moći iskusiti da ih je sam Bog napustio, ostajući udaljen i tih.  

Potiče nas da se ne bojimo, jer dok prolazimo kroz ove i druge zamke, život učenika je čvrsto u Božjim rukama, koji nas ljubi i štiti. To je i sam Isus osjetio tijekom molitve na maslinskoj gori, ali i na križu.Ne radi se o jednostavnom pozivu kako bi opet zadobili snage i hrabrosti pred nevoljama i opasnostima. Ne, tu se radi  o određenoj sigurnosti koju nas Gospodin poziva da obnovimo svoj put svakog dana i svakog trenutka. Otac se brine za nas, jer je velika naša vrijednost u njegovim očima.

Ono što je važno jest iskrenost i hrabrost svjedočenja vjere: ‘priznati Isusa pred ljudima’ uvjet je da nas Isus ‘prepozna’ pred Ocem; uvjet spasenja, vječnog života s Njim u raju – naglašava Papa. Sveti Otac zaključuje molitvom da nam Presveta Marija, uzor povjerenja i prepuštanja Boga u času nevolje i opasnosti, pomogne da se nikada ne prepustimo očaju, nego da se uvijek povjerimo Njemu i Njegovoj milosti, koja je snažnija od zla. Na kraju Angelusa papa Franjo je rekao kako su jučer Ujedinjeni narodi obilježili Svjetski dan izbjeglica.

Dodao je, kako je kriza uzrokovana koronavirusom naglasila potrebu da se izbjeglicama osigura nužna zaštita, kako bi se zajamčilo njihovo dostojanstvo i sigurnost.  – Pozivam vas da se pridružite mojoj molitvi za obnovljeno i djelotvorno zalaganje svih u korist učinkovite zaštite svakog ljudskog bića, posebno onih koji su prisiljeni na bijeg zbog situacija opasnih za njih ili njihove obitelji.

Drugi aspekt na koji nas je pandemija navela je odnos čovjeka i okoliša. Zatvorenost je smanjila zagađivanje i ponovno otkrilo ljepote mnogih mjesta oslobođenih prometa i buke. Sada, s nastavkom aktivnosti, svi bismo trebali biti odgovorniji za brigu o zajedničkom domu. Cijenim mnoge inicijative koje se u svakom dijelu svijeta rađaju ‘odozdo’ i idu u tom smjeru – rekao je Papa. 

Također papa je rekao kako se danas slavi Dan očeva, te dodao da obećava svoju bliskost svim očevima, te da svi znam da biti otac nije lako, zato molio za njih, na poseban način sjećam se očeve koji su na nebu da nas zatvaraju i mole za nas.  

– Pozdravljam sve vas, dragi rimski vjernici i hodočasnici koji ste došli iz raznih dijelova Italije i iz drugih zemalja. Posebno pozdravljam, vas mladi: danas se sjećamo sv. Luigija Gonzage, dječaka punog ljubavi prema Bogu i bližnjemu; umro je vrlo mlad, ovdje u Rimu, jer se brinuo o gubavcima. Njegovom zagovoru povjeravam mlade iz cijelog svijeta – zaključio je papa Franjo.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er