PAPA FRANJO

Papa Franjo priznao da traži savjet o podnošenju ostavke

U intervjuu za švicarsku televiziju RSI koji je emitiran u nedjelju navečer, 12. ožujka 2023., papa Franjo govorio je o situacijama u kojima bi razmislio o podnošenju ostavke. Govorio je i o Benediktu XVI. te je najavio da je zatražio da se prouče pogrebni obredi za pape emerituse i vladajuće pape.

Povodom 10. obljetnice svog izbora 13. ožujka 2013. papa Franjo je dao intervju na talijanskom jeziku televizijskom kanalu RSI. Tijekom rasprave, čiji su izvaci unaprijed objavljeni na web stranici švicarskog medija, Franjo je povjerio da sebe smatra “starim”, nakon 10 godina pontifikata. “Imam manji fizički otpor”, rekao je, objašnjavajući da je njegova ozljeda koljena “fizičko poniženje”.

Papa je prije govorio o suočavanju sa svojom tjelesnom bolešću s duhovne i duhovite perspektive. “Malo boli može biti ponizno, prerušeni blagoslov…” rekao je u intervjuu početkom svibnja 2022.

Razlozi za ostavku

Odgovarajući na pitanje o razlozima zašto bi razmislio o ostavci, papa Franjo je za švicarski kanal rekao da osjeća “umor zbog kojeg stvari ne vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatka znanja kako procijeniti situacije. Također fizički problem.” Prošlog prosinca Papa je povjerio da je na početku svog pontifikata napisao pismo odricanja “u slučaju spriječenosti iz zdravstvenih razloga”.

Papa Franjo je u ovom intervjuu za švicarsku TV prvi put spomenuo da često traži savjete od “ljudi koji ga poznaju” i određenih kardinala o pitanju ostavke. “O tome uvijek pitam i slijedim savjete. Kako stvari idu? Čini ti se da moram…’, objašnjava. “A oni mi kažu istinu: Nastavi, u redu je”, kaže Papa, koji se, čini se, nada da će ga njegovi najmiliji na vrijeme upozoriti je li ostavka najbolja opcija. Na pitanje o životu nakon smrti, 86-godišnji Papa je priznao da ga ne može zamisliti. “Ne znam što će biti. Samo molim Gospu da stoji uz mene.”

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er