VJERA I DUHOVNOST

Čudesne i jedinstvene relikvije koje je prije više od 1400 godina donio Hrvat

Sveti ogrtač svetog Josipa, jedinstvene su relikvije Isusova zemaljskog oca.  Ove je godine putovao od crkve do crkve u Rimu nakon što je 16 stoljeća proveo u starorimskoj bazilici.

Plašt, za koji predaja kaže da ga je sveti Jeronim (dalmatinac) u 4. stoljeću donio iz Svete zemlje u Rim, prati i još uvijek šareni veo za koji se smatra da je pripadao Djevici Mariji. Obje su relikvije bile skrivene u rimskoj bazilici Svete Anastazije više od 1600 godina, sve do 2020.

U čast godine svetog Josipa, koja završava 8. prosinca, Rimska biskupija dopustila je dvjema relikvijama obilazak katoličkih župa po gradu Rimu. Tako su se od 2. do 8. prosinca Rimljani i hodočasnici mogli zaustaviti u maloj bazilici kako bi se pomolili pred relikvijama, izloženim za štovanje u staklenoj vitrini optočenoj zlatom i draguljima.

U gornjem dijelu relikvijara nalazi se komad Marijina vela, dok je u donjem sanduku ogrtač sv. Josipa.

jedinstvene relikvije
Plašt sv. Josipa i veo Blažene Djevice Marije

Predaja i svjedočanstvo

Postoji i jedna drevna predaja koja otkriva podrijetlo svetog ogrtača kao relikvije. Prema priči, sveti Josip je otišao na planinu Hebron, gdje je namjeravao kupiti građu za svoje stolarske radove, ali je imao samo oko polovicu novca koji mu je trebao. Njegova supruga, Djevica Marija, predložila je Josipu da plašt koji mu je darovala na dan njihova vjenčanja da prodavaču drva kao zalog da će platiti ostatak novca koji je dugovao.

Prodavač, po imenu Ishmael, bio je škrt čovjek, pa je isprva protestirao, ali je na kraju odlučio prihvatiti ogrtač.

Ispostavilo se da je Ishmael već neko vrijeme patio od čira na očima i da nije mogao pronaći lijek. Ali dan nakon što mu je sveti Josip dao plašt, probudio se izliječen. Ishmaelova žena, koja je bila tvrda žena, teškog temperamenta, također se probudila tog jutra preobražena u blagu osobu.

Najbolja krava prodavača drva također je izliječena od bolesti kada je ogrtač držan preko nje, a nakon što je primio ove darove, Ishmael je odbio rastati se od njega. Oprostio je dug i osigurao Josipu i Mariji sva besplatna drva koja su im trebala od tog trenutka nadalje. Prema priči, Ishmael i njegova supruga posjetili su i Svetu obitelj u Nazaretu, donoseći im darove, a tada im je Djevica Marija rekla da će Bog blagosloviti svakoga tko se stavi pod plašt njezina muža, svetog Josipa.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker